Пагава Георгій Авксентійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пагава Георгій Авксентійович
груз. გიორგი აქვსენტის ძე ფაღავა
Народився 1895
Кутаїсі, Кавказьке намісництво, Російська імперія
Помер 1924
Діяльність політик

Георгій (Гогіта) Авксентійович Пагава (груз. გიორგი აქვსენტის ძე ფაღავა; 1895-1924) — грузинський політик, член Установчих зборів Грузії (1919—1921).

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився 1895 року у місті Кутаїсі. Закінчив Кутаїську класичну гімназію.

З гімназичних часів залучений до соціал-демократичного руху.

У 1913 році розпочав навчання на юридичному факультеті Імператорського Московського університету. Був заарештований за політичними мотивами 1914 року в Кутаїсі. Після визволення з в'язниці продовжив навчання.

З Ноєм Жорданія та Ісидором Квіцарідзе

У 1917 році працював у Московському військово-промисловому комітеті. Повернувся до Грузії та деякий час працював секретарем Акакія Чхенкелі у Закавказькому спеціальному комітеті. Потім переїхав до Кутаїсі і став одним із керівників місцевих партійних організацій. Брав активну участь у формуванні Народної гвардії на заході Грузії та був згодом обраний членом Генерального штабу Народної гвардії.

12 березня 1919 року обраний членом Установчих зборів Грузії за списком Грузинської соціал-демократичної робітничої партії; був членом конституційної комісії. Брав участь у боях проти Червоної армії у 1921 році під час радянсько-грузинської війни. Після окупації залишився в Грузії і приєднався до руху опору. У 1922 році виступив одним із організаторів Комітету незалежності Грузії. Переховувався від радянської влади.

У 1924 році заарештований і поміщений в ізолятор Суздаля. У цьому ж році застрелений під час епатування із Суздаля в невстановлене місце. Місце поховання невідоме.

Посилання

[ред. | ред. код]