Палац Бержинських-Терещенків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац Бержинських-Терещенків
Палац Бержинських-Терещенків (нині Андрушівська ЗОШ I-III ступенів №1)

50°00′59″ пн. ш. 29°01′24″ сх. д. / 50.016288° пн. ш. 29.023336° сх. д. / 50.016288; 29.023336
Країна Україна Україна
Розташування Андрушівка (Житомирська область)
Статус спадщини пам'ятка архітектури національного значення України
Клієнт пани Бержинські, Терещенки
Дата початку спорудження середина XIX століття
Дата закінчення спорудження 1975 (реконструкція)
Стиль неоренесанс
Адреса вул. Садова, б. 1[1]

Палац Бержинських-Терещенків. Карта розташування: Україна
Палац Бержинських-Терещенків
Палац Бержинських-Терещенків
Палац Бержинських-Терещенків (Україна)
Мапа

CMNS: Палац Бержинських-Терещенків у Вікісховищі

Пала́ц Бержи́нських-Тере́щенків — будинок-садиба палацового типу в місті Андрушівці (районний центр Житомирської області). Сучасний (неоренесансний вигляд) споруди відноситься до 2-ї половини XIX століття. Нині тут діє Андрушівський ліцей № 1. Це найвизначніша і найстаріша історико-архітектурна пам'ятка, туристичний об'єкт Андрушівки та району.

Палацова споруда розташована у центрі міста над ставом і оточена парком. Палац — двоповерховий у стилістиці французького неоренесансу. Зі старих часів у палаці збереглися мармурові сходи й ліплені позолочені стелі в окремих приміщеннях. До палацового комплексу, крім нього, входили оранжереї, господарчий корпус, парк тощо. Серед господарських будівель — стайні, комори та інші. Перед головним фасадом палацу[2] зберігся великий фонтан невідомого походження.

Історія та сьогодення пам'ятки[ред. | ред. код]

Андрусівка вперше згадана в 1683 році. З кінця XVII ст. село дісталося роду Бержинських, і назва змінилася на Андрушівка. У 1848 році Станіслав Бержинський (пол. Stanisław Bierzyński) побудував у селі цукровий завод[3]. Першим власником палацу був поляк за походженням, камергер російського двору Станіслав Бержинський. За його наказом палац звели у середині XIX століття.

1869 року цукровий завод — перший на Житомирщині, збудований 1843 року, і графський маєток у синів Станіслава Бержинського придбав Артемій Терещенко, що започаткував династію підприємців-цукрозаводчиків і меценатів. За Артемія Терещенка було розширено парк. У часи Михайла Терещенка цегляний палац складної форми був перебудований у стилі французького неоренесансу.

Після жовтневого перевороту (1917) 25 січня 1919 року в Андрушівському палаці Терещенків був організований матросом-балтійцем М. Попелем перший Волиньревком, а в червні 1920 року тут же розмістився штаб Першої кінної армії, і зокрема, на мітингу перед місцевими селянами виступав Семен Будьонний з гарячою революційною промовою, про що дотепер сповіщає меморіальна дошка. Тоді ж палац був розграбований будьонновцями, а при відступі червоні вояки збирались підірвати споруду, але андрушівці вмовили їх дозволити розмістити в ній школу[4], що й було зроблено.

1975 року палацова споруда зазнала реконструкції — було добудовано другий поверх над оранжереєю, яка з'єднувала палац і господарський корпус, що втім докорінно не змінило задум і стилістику першобудівничих[3].

У палаці Бержинських-Терещенків дотепер міститься Андрушівський ліцей № 1. Зберігся досить непогано, хоча очевидною є потреба ретельної реставрації пам'ятки.

Галерея[ред. | ред. код]

Фасад палацу

Палац Бержинських-Терещенків (ракурс)
Головний фасад
Портал з меморіальною дошкою
Палацова башта

Палац (школа) і добудова: головний фасад, фонтан[2], галявина та спортивний майданчик
Палац 2008 року ще чистенький, посилення руйнації з 2009 до 2012 року

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела, посилання і література[ред. | ред. код]