Палеотерієві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палеотерієві
Час існування: Ранній еоцен — ранній олігоцен (55 —28 млн років тому)
Hyracotherium
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Хребетні
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Конеподібні (Equiformes)
Родина: Палеотерієві (Palaeotheriidae)
Bonaparte, 1850
Роди
Посилання
Вікісховище: Palaeotheriidae
EOL: 4528515
Fossilworks: 57539

Палеотерієві (Palaeotheriidae) — родина вимерлих ссавців ряду Конеподібні (Equiformes). Були близькими родичами тапірів і носорогів, і, ймовірно, предками коней. Мігрували між Європою і Азією під час еоцену і олігоцену 55-28 млн років тому.

Череп Palaeotherium curtum

Мешкали у густому лісі, їли м'яке листя, пагони, ягоди.

Опис[ред. | ред. код]

Палеотерії досягали розмірів 20 — 75 см (від 8 до 30 дюймів) в холці і вагою приблизно 10-30 кг (20-70 фунтів)[1]. Більшість палеотерій були досить невеликими тваринами, ранні представники сягали висоти 20 сантиметрів, у той час як у більш пізні представники досягали розміру свині або поні. Принаймні, один рід (Palaeotherium) навіть досягли розмірів носорога. На передніх ногах, у них було чотири і три пальці на задніх ногах, на відміну від коней не було ніякого скорочення кількість пальців[2][3].

Одним з найдавніших представників родини вважаються гіракотерій, систематичний статус якого залишається спірним. Іноді родину розглядають як загальних предків усієї групи конеподібних (Hippomorpha), в якій об'єднані коневі і палеотерієві. Пізніші роди — Propalaeotherium, Pachynolophus, Plagiolophus і Palaeotherium. У останнього, ймовірно, був короткий хобот, схожий на хобот сучасних тапірів.

Роди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. S. Legendre. 1988. Les communautes de mammiferes du Paleogene (Eocene superieur et Oligocene) d'Europe occidentale: structure, milieux et evolution. Ph.D. thesis, Universite des Sciences et Techniques du Languedoc, Montpellier, France. 2 volumes. 1-265
  2. Thomas S. Kemp: The Origin & Evolution of Mammals. Oxford University Press, Oxford 2005, ISBN 0-19-850761-5.
  3. Arno Hermann Müller: Lehrbuch der Paläozoologie. Band 3: Vertebraten. Teil 3: Mammalia. 2. überarbeitete und erweiterte Auflage. Gustav Fischer Verlag, Jena 1989, ISBN 3-334-00223-3.