Паніна Аліна Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аліна Паніна
Сержант
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Прикордонна служба
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Аліна Володимирівна Паніна — сержант Державної прикордонної служби України , учасниця російсько-української війни, що відзначилася під час російського вторгнення в Україну.

Життєпис[ред. | ред. код]

Аліна Паніна народилася в Нововолинську на Волині. Початок повномасштабного російського вторгнення в Україну зустріла на чергуванні в порту Маріуполя. З 26 лютого 2022 року перебувала на передовій — брала участь в обороні Маріуполя спочатку на території заводу «Азовмаш».Потім з побратимами-прикордонниками і частиною 36 окремої бригади морської піхоти прорвалися до «Азовсталі», де перебувала до 17 травня.Весь період оборони Маріуполя з нею були дві службові собаки так як по спеціальності Аліна Паніна кінолог. За наказом командування 17 травня Аліна Паніна з десятками інших бійців вийшли з «Азовсталі» та опинилася в полоні, де пробула рівно п’ять місяців. Спочатку табір в Оленівці де в перший день відібрали службових собак потім тюрми на території країни-агресора. Разом зі іншими 108 українськими жінками Аліну Паніну 17 жовтня 2022 року обміняли та повернули до України. Понад два місяці проходила курс реабілітації а з січня 2023 року знову проходить службу кінологом на Західному кордоні України [1][2][3].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, незламність духу і вірність військовій присязі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шевчук, Богдана (4 грудня 2022). Двом звільненим з полону волинянкам присвоїли ордени "За мужність" (укр) . Суспільне Новини. Процитовано 26 березня 2023.
  2. З російського полону звільнили ще одну волинянку Катерину Павленко. ВолиньPost (англ.). Процитовано 26 березня 2023.
  3. Соколова, Юлія (24 жовтня 2022). Шлях до свободи: історія української прикордонниці, звільненої з полону РФ (укр) . Факти. Процитовано 26 березня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]