Паніселлус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паніселлус
Єпископ Пьотр Томіцький зі Станіслава Самостржельника (1485—1541), Францисканський костел у Кракові

Паніселлус (латинське «прапор», зменшувальне від латинського pannus, «тканина») — тканина на патериці абатів і єпископів з кінця ХІІІ століття. Паніселлус кріпиться на рівні навершя. За словами Йозефа Брауна, можна виключити припущення про те, що вона слугувала як накидка для поту.

У XVI столітті паніселлус повільно вийшов з моди на єпископських патериць, але в 1659 році папа Олександр VII ввів обов'язковість для абатської патериці, щоб відрізняти його від єпископської. Форма складається з трикутношапочки (часто прикрашеної бісером) шириною близько шести сантиметрів і пришитої до неї дрібно плісированої тканини, наприклад, з батисту, довжиною до 60 сантиметрів. Часто перераховані в старих церковних інвентарях, лише кілька старих паннізеллі збереглися. Сьогодні ними користуються рідко, навіть абати.

Геральдика[ред. | ред. код]

Як геральдична фігура, Панніселлус зображується лише в поєднанні з патерицею єпископа. Можливі всі геральдичні тинктури, але переважають срібло і золото. Зрідка на полотні зображується хрест.

Веб-посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Joseph Braun SJ: Artikel Bischofsstab (und Abtsstab) in: Reallexikon zur Deutschen Kunstgeschichte, Band 2, Stuttgart 1941, S. 805—808 mit Abb. 20 und 21; (ausführlich). Digitalisat: Pannisellus
  • Uwe Kai Jacobs: Amtssymbolik. Pannisellus am Abts-, Äbtissin- und Bischofsstab, in: Erbe und Auftrag, 94 (2018), S. 210—214.
  • Christian Just: Art. Pannisellus, in: LThK, 2. Auflage, Bd. 8, Freiburg im Br. 1963, Sp. 22; (knapp).
  • Gregor Kollmorgen: The Treasure of Halberstadt IV — the Pannisellus in: New Liturgical Movement, 6. November 2008, Pannisellus