Папуга патагонський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Папуга патагонський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Рід: Патагонський папуга (Cyanoliseus)
Bonaparte, 1854
Вид: Папуга патагонський
Cyanoliseus patagonus
(Vieillot, 1818)
Мапа поширення виду жовтий — гніздовий ареал помаранчевий — сезонні міграції
Мапа поширення виду

жовтий — гніздовий ареал
помаранчевий — сезонні міграції

Посилання
Вікісховище: Cyanoliseus patagonus
Віківиди: Cyanoliseus patagonus
ITIS: 177697
МСОП: 22685779
NCBI: 309862
Fossilworks: 369390

Папуга патагонський[2] (Cyanoliseus patagonus) — вид папугоподібних птахів родини папугових (Psittacidae). Поширений в Південній Америці.

Поширення[ред. | ред. код]

Птах мешкає на більшій частині території Аргентини, і є окремі популяції в центральній частині Чилі. Взимку птахи центральної та південної Аргентини можуть мігрувати на північ аж до південного Уругваю, тоді як чилійські птахи мігрують вертикально вниз до долин, щоб уникнути більш холодних висот.

Патагонський папуга віддає перевагу сухій відкритій місцевості, особливо поблизу водойм, на висоті до 2000 м. Середовища проживання включають гірські трав'янисті чагарники, патагонські степи, посушливі низовини, лісисті савани та рівнини Гран-Чако. Вони також трапляються на сільськогосподарських угіддях та околицях міських районів.

Опис[ред. | ред. код]

Великий птах, завдовжки близько 45 см. Голова і верхня частина тіла оливково-зеленого кольору з коричневими відтінками; горло і верхня частина грудей сіруваті з червоним щитком, що покриває центральну частину грудей, і інтенсивно-жовтими черевною частиною. У нього червоні штани, сині махові пір'я, зеленуватий хвіст, жовтий круп, чорно-коричневий дзьоб, очі, облямовані білою голою шкірою, і світла райдужка; ноги, стрункі порівняно з розміром тварини, рожеві.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зграйний птах, пересувається дуже великими зграями. Гніздо викопує на піщаних берегах на березі річки або моря. Воно має зручну виводкову камеру, доступ до якої здійснюється через тунель діаметром близько 18 см і довжиною до 3 метрів. Гніздування є колоніальним і, ймовірно, кооперативним, тобто всі дорослі особини в колонії співпрацюють у догляді за молодняком, незалежно від ступеня спорідненості. Часто галереї з'єднані між собою і створюють справжній лабіринт.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2018). Cyanoliseus patagonus: інформація на сайті МСОП (версія 2023.1) (англ.) 7 лютого 2024
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]