Парламентські вибори в Італії 2008

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2006 Італія 2013
Парламентські вибори в Італії 2008
1314 квітня 2008
Партія Народ свободи Демократична партія
Відсоток 46,81% 37.55%
Парламентські вибори в Італії 2008

Палата депутатів

Парламентські вибори в Італії 2008 пройшли достроково 13 — 14 квітня 2008 року, на три роки раніше покладеного терміну і принесли перемогу лідеру правоцентристської опозиції.

Хід виборів[ред. | ред. код]

6 лютого 2008 президент Джорджо Наполітано оголосив про розпуск парламенту. Розпуск парламенту став наслідком політичної кризи, яка почалася 24 січня, коли Сенат національного парламенту не висловив довіри кабінету Романо Проді і той подав у відставку.

Після відмови голови Сенату Франко Маріні від пропозиції президента Джоржо Наполітано сформувати уряд для проведення виборчої реформи, розпуск парламенту і проведення дострокових виборів став єдиним можливим рішенням у ситуації, що склалася.

Права опозиція країни на чолі з Берлусконі наполягала на розпуску парламенту і негайному проведенні дострокових парламентських виборів.

Головне протистояння відбувалося між лідером правоцентристської коаліції «Народ свободи» підприємцем-мільярдером, екс-прем'єром Сильвіо Берлусконі і головою нової лівоцентристської Демократичної партії Вальтером Вельтроні, колишнім до цього мером італійської столиці.

Однією з головних тем під час виборів став продаж збитковою авіакомпанії Alitalia, яка належала державі. В ході передвиборної кампанії Берлусконі критикував альянс Air France — KLM за спробу поглинання італійського авіаперевізника і говорив, що волів би бачити в ролі покупця вітчизняну компанію.

Результати[ред. | ред. код]

Партія/Блок — Палата депутатів — Сенат

Посилання[ред. | ред. код]