Пармська обитель (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пармська обитель
фр. La Chartreuse de Parme
Французький постер до фільму
Жанр драма, мелодрама
Режисер Крістіан-Жак
Продюсер Андре Польве
Сценаристи
На основі «Пармський монастир» Стендаля
У головних
ролях
Жерар Філіп
Рене Фор
Марія Казарес
Оператор Ніколя Айєр, Ромоло Гарроне
Композитор Ренцо Росселліні
Кінокомпанія
  • • Les Films André Paulvé
  • • Scalera Film
  • • Excelsa Film
Дистриб'ютор Discina (Франція)
Тривалість 170 хв.
Мова французька
Країна Франція Франція
Італія Італія
Рік 1947
Дата виходу 21 лютого 1948 (Італія)
21 травня 1948 (Франція)
IMDb ID 0040223
Рейтинг IMDb: 7.2/10 stars
Додаткові характеристики
Формат плівки 35 мм
Співвідношення 1,37 : 1
Колір чорно-білий
Звук моно

«Пармська обитель» («Пармський монастир») (фр. La Chartreuse de Parme) — французький-італійський фільм-драма 1947 року, поставлений режисером Крістіан-Жаком за однойменним романом Стендаля 1839 року з Жераром Філіпом та Рене Фор у головних ролях.

Сюжет[ред. | ред. код]

Парма живе під тиранією князя Ернесто. Фабриціо дель Донго (Жерар Філіп), племінник Сансеверини (Марія Казарес) — коханки першого міністра графа Москі, — заарештований і поміщений у вежу Фарнезе. Приводом для арешту стало випадкове вбивство імпресаріо акторської трупи, а Фабриціо залицявся до однієї з артисток. Справжні ж мотиви його арешту пов'язані з політикою і особистими рахунками. Фабриціо — ліберал, що виступає проти диктатури, яка панує в Пармі. До того ж князь, що з деяких пір відвідує Сансеверину, невдоволений тією полум'яною турботою, з якою вона ставиться до племінника. Князь бачить в цьому арешті засіб для шантажу, аби добитися її прихильності.

Фабриціо засуджений до 20 років ув'язнення. З камери він помічає дочку коменданта фортеці Клелію (Рене Фор), і вперше в житті відчуває, що закохався по-справжньому. Начальник поліції Рассі наказує тюремникові, жертві мерзотного шантажу, потихеньку отруїти ув'язненого. За його розрахунками, після смерті Фабриціо Сансеверина покине Парму, а слідом за нею — і граф Моска, і Рассі, таким чином, зможе стати Першим міністром. Клелія, яка кохає Фабриціо, дізнається, що його готуються убити. Разом з Сансевериною і полум'яним анархістом Ферранте Паллою вона готує для Фабриціо втечу. Але, опинившись далеко від Клелії, Фабриціо сумує. Він починає бродити навколо фортеці та знову потрапляє під арешт. Між тим, Клелія, присягнувшись Мадонні ніколи більше не бачитися з Фабриціо, якщо його втеча вдасться, вже погодилася на шлюб за розрахунком запропонований їй батьком.

Сансеверина віддається принцові, щоб добитися звільнення племінника. Потім, змирившись з тим, що доведеться жити без нього, виходить заміж за Моску й від'їжджає з Парми. У князівстві розгорається революція. Палла вбиває князя; Рассі, призначений Першим міністром, відновлює порядок. Фабриціо наносить останній візит Клелії. Вони кохають одне одного вперше і востаннє в житті. Після цього Фабриціо на усе життя, що залишилося, вирушає в монастир.

У ролях[ред. | ред. код]

Жерар Філіп Фабриціо дель Донго
Рене Фор Клелія Конті
Марія Казарес Сансеверина
Люсьєн Коедель Рассі
Марія Мічі Марієтта
Луї Салу Ернестj IV
Луї Сеньє Грілло
Тулліо Кармінаті граф Моска
Енріко Глорі Джилетті
Аттіліо Доттезіо Ферранте Палла
Клаудіо Гора

Знімальна група[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій[1]
Кінопремія Рік Категорія Номінант(и) Результат
Міжнародний кінофестиваль у Локарно 1948 Приз за найкращу операторську роботу — чорно-білий фільм Ніколя Айєр, Г.Р Альдо, Акізе Бріцці Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Лурселль, Жак. La Chartreuse de Parme/Пармская обитель // Авторская энциклопедия фильмов. — СПб. : Rosebud Publishing, 2009. — Т. 1. — С. 496—498. — 3000 прим. — ISBN 978-5-904175-02-3.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]