Патрік Єркстен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Патрік Єркстен
Основна інформація
Дата народження 19 липня 1974(1974-07-19) (49 років)
Місце народження Швеція Гетеборг, Швеція
Громадянство Швеція Швеція
Професія Музикант,
звукорежисер
Інструменти ударні
Жанр Хеві-метал, альтернативний метал
Колективи Transport League, Passenger, The Fifth Sun, Dream Evil

Патрік Єркстен (швед. Anders Patrik Jerksten; *19 липня 1974(19740719), Гетеборг, Швеція) — шведський музикант (переважно барабанщик, в окремих випадках вокаліст) та звукорежисер. Відомий за участю у таких музичних метал-колективах як Transport League, Passenger, The Fifth Sun та Dream Evil. Окрім того тривалий час працював інженером у Studio Fredman, де брав участь у записі багатьох відомих шведських метал-гуртів. У творчій діяльності використовував такі псевдоніми як Patrik J., Patrik J. Sten та Pat Power.

Життєпис[ред. | ред. код]

Патрік Єркстен, більше відомий шанувальникам музики як Patrik J. Sten чи Pat Power, народився у Гетеборзі — чи не найбільш музичному місті країни, яке, безсумнівно, можна назвати одним з центрів європейської метал-музики. Втім, як музикант Патрік заявив про себе не одразу — його першою серйозною роботою став реліз гурту Transport League «Satanic Panic», що побачив світ у 2000 році. До цього Патрік лише раз «засвітився» на дебютній платівці Gardenian (його голос можна почути у перших двох треках альбому). Крім того, разом з гітаристом вищезгаданого гурту, Нікласом Енгеліном, Єркстен брав участь у роботі над матеріалом альтернативного проекту Passenger, вокалістом якого став Андерс Фріден з In Flames. У 2003 році було видано повноформатний альбом, що отримав таку ж назву, яку мав гурт. Втім, через постійну зайнятість Фрідена у основному колективі, проект Passenger так і не отримав продовження.

З 2003 року розпочалася активна робота Єркстена у команді звукозаписуючої студії Studio Fredman разом з Фредріком Нурдстремом. Патрік брав участь у записі альбомів таких відомих колективів, як Dark Tranquillity, Dimmu Borgir, Nightrage, Septicflesh, Soilwork, The Haunted та інші. У деяких з цих проектів він брав участь ще й як запрошений виконавець, здебільшого виконуючи незначні вокальні партії (лише на релізі Nightrage «Descent into Chaos» Єркстен зазначений у ролі виконавця гітарних партій). На альбомі Soilwork «Figure Number Five» Патрік був співавтором музики до пісні Cranking the Sirens[1].

2004 рік був відзначений черговим повноформатним релізом за участі Єркстена, що записав його разом з американськими виконавцями мелодійного дез-металу The Fifth Sun[2]. Альбом отримав назву The Hunger to Survive та не був виданий жодним лейблом — розповсюдженням матеріалу учасники гурту займалися самі. У 2006 році Патрік, під псевдонімом Pat Power, став постійним учасником шведського хеві-метал гурту Dream Evil, змінивши колишнього барабанщика колективу на прізвисько Snowy Shaw[3]. Цікаво, що гітаристом цієї метал-формації був Фредрік Нурдстрем, разом з яким Єркстен працював у Studio Fredman. За участі Патріка гурт видав два альбоми — «United» у 2006 році та «In the Night» у 2010.

Дискографія[ред. | ред. код]

Музичні альбоми[ред. | ред. код]

Transport League
Гурт Країна Альбом Рік Формат Лейбл
Transport League
Швеція
Satanic Panic
2000
Альбом Pavement Music
Passenger
Гурт Країна Альбом Рік Формат Лейбл
Passenger
Швеція
Passenger
2003
Альбом Century Media Records
The Fifth Sun
Гурт Країна Альбом Рік Формат Лейбл
The Fifth Sun
США
The Hunger to Survive
2004
Альбом Самовидання
Dream Evil
Гурт Країна Альбом Рік Формат Лейбл
Dream Evil
Швеція
United
2006
Альбом Century Media Records
Dream Evil
Швеція
In the Night
2010
Альбом Century Media Records

Співпраця[ред. | ред. код]

Група Країна Альбом Рік Пісні
Gardenian
Швеція
Two Feet Stand
1997
«Two Feet Stand», «Flipside of Reality» (голос)
The Haunted
Швеція
One Kill Wonder
2003
«D.O.A.» (додатковий вокал)
Cipher System
Швеція
Central Tunnel 8
2004
«Life Surrounds» (вокал)
Dream Evil
Швеція
The Book of Heavy Metal
2004
Пісні № 1, 3, 4, 5, 7 та 10 (у складі хору)
Nightrage
Швеція
Descent into Chaos
2005
Бек-вокали, «Phantasma» (соло-гітара),
«Frozen» (гітарна гармонія)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інформація про альбом Soilwork - Figure Number Five (англ.) . «Discogs». Процитовано 7 лютого 2013.
  2. Профіль на сайті The Fifth Sun (англ.) . Офіційний сайт «The Fifth Sun». Архів оригіналу за 23 квітня 2013. Процитовано 7 лютого 2013.
  3. Dream Evil: анонсовані назва та дата релізу нового альбому (англ.) . «Blabbermouth». Процитовано 7 лютого 2013.

Посилання[ред. | ред. код]