Passenger (гурт, Швеція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Passenger
фотографія
Основна інформація
Жанр Альтернативний метал
Ню-метал
Роки 19952004
Країна Швеція Швеція
Місто Швеція
Лейбл Century Media
Склад Андерс Фріден,
Ніклас Енгелін,
Патрік Стен,
Гокан Скугер
Інші
проєкти
In Flames, Gardenian, Engel
passenger.nu

Passenger — шведський музичний метал-гурт, заснований у 1995 році під назвою Cliff. Згодом назву колективу було змінено на сучасну. Нині гурт припинив своє існування через зайнятість учасників у своїх основних проєктах, втім час від часу питання поновлення його діяльності постає в інтерв'ю музикантів.

Історія[ред. | ред. код]

Passenger було засновано у 1995 році гітаристом Нікласом Енгеліном та барабанщиком Патріком Стеном під назвою Cliff. У рамках цього проєкту музиканти планували створювати музику, яка не була б схожою на треш-метал чи мелодійний дез-метал, який вони грали у своїх основних колективах. Під назвою Cliff було зроблено два демо-записи на Studio Fredman, які ніколи так і не були презентовані широкому загалу.

Після тривалої паузи у житті гурту та участі Енгеліна як сесійного гітариста в складі In Flames під час Whoracle Tour, до колективу приєднався вокаліст «полум'яних» Андерс Фріден, що також зацікавився у створенні дещо нестандарної для себе музики. У 2000 році музиканти Passenger урешті-решт взялися до запису нового демо-матеріалу, що згодом став основою їх повноформатного альбому, який побачив світ 28 квітня 2003 року[1].

У лютому 2004 року Патрік Стен на своєму офіційному сайті зазначив, що гурт перебуває у процесі запису свого другого альбому. Проте трохи згодом Андерс Фріден повідомив, що через щільний графік гастролей у складі In Flames він має обмаль часу для роботи в Passenger, тож діяльність гурту на певний час буде призупинено. Декілька років потому Фріден знову згадав у інтерв'ю про долю свого сайд-проекту і повідомив, що збирається зробити нетривалу паузу в роботі з основним гуртом та зібрати учасників Passenger на початку 2010 року для роботи над новим релізом. Втім, цього так і не сталося через зростаючу популярність In Flames та їх безперервні тури. Щобільше, на початку 2011 року до «полум'яних» на постійних засадах приєднався ще й Ніклас Енгелін[2], тож на цей час поновлення діяльності Passenger, за словами Фрідена, малоймовірне[3].

Склад гурту[ред. | ред. код]

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбом Рік Формат Лейбл
In Reverse
2003
Сингл Century Media
Passenger
2003
Альбом Century Media

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Passenger - Passenger (2003). Street Date (англ.) . «Poplife». Архів оригіналу за 5 березня 2012. Процитовано 6 лютого 2013.
  2. In Flames представили нового гітариста (англ.) . «Blabbermouth». Процитовано 6 лютого 2013.
  3. Андерс Фріден розповів про наступний альбом In Flames (англ.) . «Gun Shy Assassin». 3 грудня 2012. Архів оригіналу за 1 січня 2013. Процитовано 6 лютого 2013.

Посилання[ред. | ред. код]