Пивний садок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Традиційний мюнхенський пивний садок вночі.

Пивний садок (нім. Biergarten) — особливий тип пивного ресторану, розташованого просто неба, коли відвідувачі можуть споживати власну їжу за умови, що вони замовили пиво чи інші напої. Пивні садки, як тип закладу громадського харчування, походять з Баварії, але зараз поширені по всій Німеччині. Невід'ємною частиною традиційного пивного садка є дерева (переважно каштани), дерев'яні лавки і столи. На ґрунт зазвичай насипається річковий гравій.

Історія[ред. | ред. код]

Макс Ліберманн, Мюнхенський пивний садок, 1884

Пивні садки виникли у Баварії в XIX столітті в Мюнхені, коли пили переважно пиво низового бродіння. За декретом короля Людвіга I варіння пива дозволялося тільки в холодну пору року, тому що для бродіння потрібна температура від 4 до 8 градусів Цельсія.

Аби уможливити продаж пива і влітку, великі виробники на схилах річки Ізар побудували великі «пивні погреби», в яких пиво зберігалося в холоді. Для додаткового зниження температури посадили каштани, які своїми густими листям влітку затінювали погреби. Додатковим заходом для забезпечення прохолоди було обсипання ґрунту білим гравієм. Передбачалося, що люди приходимуть в такі місця зі своєю тарою, щоб забрати куплене пиво додому. Але в спекотні літні місяці пиво часто пили прямо на місці. Від цих «підвальних пивних садків» збереглися до наших днів «Пауланер» на Нокгерберге і Гофбройкеллер.

Наступним кроком була перебудова та упорядкування території пивних погребів для продажу пива. Під дерева поставили прості столи й лавки. Скоро такі місця стали популярною метою прогулянок мюнхенців, що викликало обурення власників дрібних мюнхенських броварень. З метою захисту від конкуренції вони звернулися до короля, який заборонив продаж їжі в пивних садах. Тож кожен гість був змушений приносити їду з собою.

Цей декрет вже давно не діє. У наші дні можна вибирати з безлічі закусок, які продають в кіосках чи павільйончиках пивних садків, але збереглася традиція приносити власну їжу. Сьогодні пивні садки можна знайти чи не в будь-якому німецькому місті.

Найвідоміші пивні садки[ред. | ред. код]

Найбільший у світі традиційний пивний садок — Гіршґартен (нім. Hirschgarten), що знаходиться в Мюнхені. Другий за величиною й популярністю пивний садок розташований в мюнхенському Англійському парку поряд з Китайською вежею. Відомий також пивний садок на традиційному мюнхенському ринку Viktualienmarkt. Телевізійна реклама пива «Пауланер» зробила популярним пивний садок в Нокгерберзі. На околицях Мюнхена в Обергахінгені дуже популярним є пивний садок Куґлер Арм, який претендує на винайдення пива радлер. Відомими є також пивні садки в традиційних монастирях, особливо Андехс (нім. Kloster Andechs) та Вельтенбург (нім. Kloster Weltenburg).

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Пивний садок