Пипа Лариса Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пипа Лариса Володимирівна
Народилася 11 жовтня 1959(1959-10-11) (64 роки)
с. Писарівка, Волочиського району, Хмельницької області УРСР, СРСР
Місце проживання Хмельницький
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Діяльність професор
Alma mater Вінницький медичний інститут ім. М. І. Пирогова
Галузь Лікар-інфекціоніст, педіатр
Заклад Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова
Посада завідувачка кафедри педіатрії факультету післядипломної освіти
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор медичних наук
Нагороди

Пипа Лариса Володимирівна (нар. 11 жовтня 1959(19591011), с. Писарівка, Волочиського району, Хмельницької області) — педіатр вищої категорії, інфекціоніст, педагог, доктор медичних наук, професор, завідувачка кафедри педіатрії факультету післядипломної освіти Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Біографія і наукова діяльність[ред. | ред. код]

Народилася в селянській родині. Батько-робітник загинув, коли Ларисі було 4 роки. Мама-селянка померла від хвороби, коли Ларисі виповнилося 11. У 1976 році закінчила Орининську школу-інтернат Кам'янець-Подільського району. Того ж року вступила на педіатричний факультет Вінницького медичного інституту ім. М. І. Пирогова, який закінчила у 1982 році. З першого курсу працювала санітаркою в психіатричній лікарні.
Працювала дитячим інфекціоністом у Хмельницькій міській інфекційній лікарні з 1982 по 1989 рік.
З 1989 по даний час працює у Вінницькому національному медичному університеті ім. М. І. Пирогова: з 1989—1995 рр. асистент, з 1996—2000 рр. — доцент, з 2000 — професор кафедри педіатрії факультету післядипломної освіти, завідувачка кафедрою.
Кандидатська дисертація «Клініко-метаболічні порушення при гострих кишкових інфекціях у дітей і їх корекція полісорбом» (1994). Докторська дисертація «Токсоплазмоз у дітей: клініка, діагностика, лікування» (2005).
Член Вченої ради Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова. Протягом багатьох років обіймає посаду позаштатного обласного дитячого інфекціоніста Хмельницької області. Має вищу категорію з педіатрії та дитячих інфекційних хвороб.

Наукові праці[ред. | ред. код]

Автор і співавтор 153 друкованих робіт (в тому числі 2 підручники, 1 монографія, 2 навчальних посібники), 2 протоколів, 8 патентів на винахід.
Напрямок наукової роботи: TORCH-інфекції у дітей; вторинний ацетонемічний синдром; метаболічні порушення при гнійно-септичних станах у новонароджених дітей.
Основні праці:

  • Сучасна діагностика та лікування токсоплазмозу у дітей (у співавт.): Метод. реком. К., 2001.
  • Авідність антитіл класу IgG для T. gondii — новий серологічний показник активного токсоплазмозу (у співавт.) // Лабор. діагностика. 2001.
  • Лабораторна діагностика токсоплазмозу у дітей (у співавт.) // Лабор. діагностика. 2003.
  • Очний токсоплазмоз у дітей (у співавт.) // Інфекційні хвороби. 2004.
  • Комплексний підхід до лабораторної діагностики токсоплазмозу (у співавт.) // Педіатрія, акушерство і гінекологія. 2004.
  • Етіотропна терапія вродженого та набутого токсоплазмозу у дітей // Вісник наукових досліджень. 2004.
  • Фармакокінетичні та фармакогенетичні підходи до оптимізації фармакотерапії токсоплазмозу у дітей фансідаром // Перинатологія та педіатрія. 2004.
  • Морфологічні ознаки вродженого токсоплазмозу (у співавт.) // Вісник морфології. 2001.
  • Клініко-лабораторна діагностика набутого токсоплазмозу // Вісник ВДМУ. 2004.
  • Імуногенетичні передумови маніфестного перебігу і хронізації токсоплазмозної інфекції у дітей // Сучасні інфекції. 2004.
  • Крамарьов С. О., Надрага О. Б., Пипа Л. В. Інфекційні хвороби в дітей. Київ: Медицина, 2010. — 392 с. + 14 кольорових вкладок.

Нагороди і відзнаки[ред. | ред. код]

Нагороджена Почесною грамотою Міністерства охорони здоров'я України (2005), «Орденом преподобного Нестора Літописця» (2010).
У 2016 році за роботу «Створення засобів та технологій еферентної терапії на основі нанокремнезему» була нагороджена Державною премії України в галузі науки і техніки[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лауреати Державні премії — За Створення засобів та технологій еферентної терапії на основі нанокремнезему За Створення засобів та технологій еферентної терапії на основі нанокремнезему. Архів оригіналу за 23 травня 2019. Процитовано 12 червня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]