Пожежа на шахті Централія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Невелика частина пожежі в шахті Centralia після розкриття під час розкопок у 1969 році
Вигляд диму, що піднімається крізь тріщину в землі в закритій зоні колишньої Пенсільванської дороги 61. Розталий сніг, який вкрив землю навколо, показує ділянки, де тепло виходить із землі внизу.

Пожежа на шахті Централія — це пожежа вугільних пластів, які горіли в лабіринті покинутих вугільних шахт під районом Централія, штат Пенсільванія, Сполучені Штати, принаймні з 27 травня 1962 року. Його початкова причина та дата початку все ще є предметом дебатів[1]. Горить у підземних вугільних шахтах на глибинах від 300 метрів до понад 13 кілометрів, площею 15 000 км2[2]. За нинішньої швидкості вона може горіти понад 250 років[3]. Це призвело до того, що більша частина міста була покинута: до 2017 року населення скоротилося до 5 жителів з приблизно 1500 на момент початку пожежі[4], і більшість будівель було зруйновано.

Передумови[ред. | ред. код]

7 травня 1962 року Рада Сентралії зібралася, щоб обговорити наближення Дня пам’яті та те, як місто збирається прибрати сміттєзвалище Централії яке було введено на початку того року. 300 футів завширшки, 91 м., завдовжки яма складалася з 15 м., глибиною шахта, розмінована Едвардом Вітні  у 1935 році та підійшов дуже близько до північно-східного кута кладовища диваків. У Сентралії було вісім незаконних сміттєзвалищ, і намір ради створити сміттєзвалище полягав у тому, щоб зупинити незаконне сміттєзвалище, оскільки нові державні правила змусили місто закрити попереднє сміттєзвалище на захід від цвинтаря Св. Ігнатія. Опікуни кладовища були проти близькості сміттєзвалища до кладовища, але визнали незаконне сміттєзвалище в іншому місці серйозною проблемою та передбачили, що нова яма її вирішить[5].

Пожежа[ред. | ред. код]

Відслонення Жили Бака
З-під землі віє клуб диму.
Моніторингова діра DEP
Підземне вимірювання DEP 187 °F (86 °C)
Це був світ, де не могла б жити жодна людина, спекотніший за планету Меркурій, його атмосфера така ж отруйна, як у Сатурна. У центрі пожежі температура легко перевищувала 540 градусів цельсія. Смертоносні хмари окису вуглецю та інших газів крутилися крізь скельні камери.
— 
Девід ДеКок, «Невидима небезпека: трагедія людей, уряду та пожежі в шахті Сентралія» (Видавництво Пенсільванського університету, 1986)[6]

План і виконання[ред. | ред. код]

Міська рада організувала очищення кар’єрного відвалу, але в протоколі ради не описано запропоновану процедуру. ДеКок припускає, що процес — підпалювання — не був уточнений, оскільки закон штату забороняє підпалювати звалища. Тим не менш, рада Centralia призначила дату та найняла п’ятьох членів добровільної пожежної роти для прибирання сміттєзвалища[1].

27 травня 1962 року для очищення сміттєзвалища було розпалено вогонь, і тієї ночі було використано воду, щоб загасити видиме полум’я. Однак 29 травня полум'я знову помітили. Тієї ночі була зроблена ще одна спроба загасити вогонь за допомогою шлангів, підключених до Саранчової авеню. Ще один спалах наступного тижня (4 червня) змусив пожежну компанію Centralia знову залити його зі шлангів. Бульдозер підняв сміття, щоб пожежники могли загасити приховані шари палаючих відходів. Через кілька днів яма шириною 4.6 метри і висотою кілька футів було знайдено в основі північної стінки ями. Сміття заховало яму та не дало заповнити її негорючим матеріалом. Цілком можливо, що ця діра призвела до пожежі в шахті, оскільки через неї відкривався шлях до лабіринту старих шахт під селищем. Докази свідчать про те, що, незважаючи на ці зусилля з ліквідації пожежі, сміттєзвалище продовжувало горіти; 2 липня монсеньйор Вільям Дж. Берк поскаржився на неприємні запахи від тліючого сміття та вугілля, що досягають церкви Св. Ігнатія. Центральна рада навіть тоді дозволила скидати сміття в яму[5].

Кларенс «Муч» Кашнер, президент Незалежної профспілки шахтарів, вибійників і далекобійників, приїхав на запрошення члена ради, щоб перевірити ситуацію в Сентралії. Кашнер оцінив події та зателефонував Гордону Сміту, інженеру офісу Департаменту шахт і мінеральної промисловості (DMMI) у Поттсвіллі. Сміт сказав жителям міста, що він може викопати тліючий матеріал за допомогою парової лопати за 175 доларів. Був зроблений дзвінок Арту Джойсу, шахтарському інспектору з гори Кармел, який привіз обладнання для виявлення газу для використання на клубках диму, що зараз виходять із тріщин у землі північної стінки котловану звалища. Випробування прийшли до висновку, що гази, що просочуються з великого отвору в стінці кар’єру та з тріщин у північній стінці, містять концентрацію чадного газу, характерну для пожеж у вугільній шахті[5].

Ескалація[ред. | ред. код]

Центральна рада надіслала листа вугільній компанії Lehigh Valley Coal Company (LVCC) як офіційне повідомлення про пожежу. Існує припущення, що міська рада вирішила, що приховування справжнього походження пожежі буде кориснішим, ніж сповіщення LVCC про правду, що, швидше за все, закінчиться тим, що вони не отримають допомоги. У листі представники округу описали початок пожежі «невідомого походження під час надзвичайно спекотної погоди»[7].

Ранні спроби виправлення[ред. | ред. код]

Під тиском на зустрічі United Mine Works of America у Сентралії 12 серпня міністр шахт Льюїс Еванс надіслав лист групі 15 серпня, у якому стверджував, що він санкціонував проект боротьби з пожежею в шахті, і що тендер на проект буде відкрито 17 серпня. Через два дні контракт було укладено з Bridy, Inc., компанією поблизу гори Кармел, на суму приблизно 20 000 доларів США (приблизно equivalent to $179,000). Робота над проектом почалася 22 серпня[5].

Можливе походження[ред. | ред. код]

Виникла низка конкуруючих гіпотез щодо джерела пожежі в шахті Централія. Деякі з них стверджують, що пожежа на шахті почалася ще до 27 травня 1962 року. Девід ДеКок каже, що навмисне спалювання сміття 27 травня для очищення сміттєзвалища в колишній шахті призвело до спалаху вугільного пласта через незакритий отвір у сміттєвій ямі, що дозволило вогню потрапити в лабіринт покинутих вугільних шахт під Централією[5].

У своїй книзі 2007 року «День, коли Земля провалилася» Джоан Квіглі стверджує, що пожежа насправді почалася напередодні, коли сміттєвоз викинув гарячий попіл або вугілля, викинуте з вугільних пальників, у відкриту сміттєву яму. Вона зазначила, що в протоколі міської ради від 4 червня 1962 року йдеться про дві пожежі на сміттєзвалищі, і що п’ять пожежників подали рахунки за «гасіння пожежі на території звалища». Відповідно до закону, міська влада відповідала за встановлення вогнестійкого глиняного бар’єру між кожним шаром сміття на смітнику, але відстала від графіка, залишивши бар’єр незавершеним. Це дозволило розпеченому вугіллю проникнути у вугільну жилу під котлованом і запалити наступний підземний вогонь. На додаток до протоколу ради, Квіглі посилається на «інтерв’ю з волонтерами-пожежниками, колишнім начальником пожежної охорони, представниками району та кількома очевидцями» як своє джерело[8].

Наслідки[ред. | ред. код]

Місце, де колишнє дорожнє полотно Пенсильванської дороги 61 закінчується через пожежу на шахті.
Оскільки будинки, що з’єднувалися в ряди, були знесені, контрфорси були побудовані для підтримки стін будинків, що залишилися. [9]

У 1984 році представник Wilkes-Barre Френк Харрісон запропонував закон, який був схвалений Конгресом, який виділив понад 42 мільйони доларів США на переселення (що еквівалентно 110 мільйонам доларів у 2021 році)[10]. Більшість мешканців прийняли пропозиції про викуп і розійшлися подалі від площа. (Дані перепису населення Сполучених Штатів 1990 року показують, що сусідні міста продовжували втрачати населення з тією ж швидкістю, що й у попередні десятиліття, що свідчить про те, що жителі Центру не жили там.) Кілька сімей вирішили залишитися, незважаючи на настійні вимоги чиновників Пенсільванії[11].

У 1992 році губернатор штату Пенсільванія Боб Кейсі наклав на себе право власності на всі об’єкти району, засуджуючи всі будівлі всередині. Подальші судові спроби мешканців скасувати це рішення провалилися. У 2002 році Поштова служба США скасувала поштовий індекс Centralia, 17927[2][12].

Пожежа на шахті Централія також поширилася під містом Бірнсвілл, за кілька миль на південь. Місто довелося покинути і зрівняти з землею[13].

Підвищення тиску повітря, викликане теплом від шахтних пожеж, взаємодіяло з сильними дощами в районі, які стікають у покинуті шахти, утворюючи єдиний гейзер Пенсільванії, гейзер Big Mine Run, який вивергається на приватній території в сусідньому Ашленді. Гейзер залишили відкритим для боротьби з повенями[14].

Пожежа та її наслідки були представлені в 2013 році в America Declassified на Travel Channel і в епізоді Radiolab Cities[15] [11].

Серія відеоігор Silent Hill базується на цих подіях, хоча фільм базується на Західній Вірджинії[16].

Див.також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Dekok 20–21.
  2. а б Krajick, Kevin (May 2005), Fire in the hole, Smithsonian Magazine, архів оригіналу за 1 грудня 2008, процитовано 27 липня 2009
  3. O'Carroll, Eoin (5 лютого 2010). Centralia, Pa.: How an underground coal fire erased a town. Bright Green blog. The Christian Science Monitor. Архів оригіналу за 3 липня 2013. Процитовано 5 серпня 2013.
  4. PA, Centralia (2 січня 2017). Centralia Loses Another Resident, Home Abandoned. Centralia PA (амер.). Архів оригіналу за 17 липня 2019. Процитовано 4 серпня 2019.
  5. а б в г д DeKok, David (2010). Fire Underground: The Ongoing Tragedy of the Centralia Mine Fire. Globe Pequot Press. с. 19—26. ISBN 978-0-7627-5427-4. Архів оригіналу за 27 травня 2022. Процитовано 25 листопада 2020.
  6. DeKok, David (1986), Unseen Danger; A Tragedy of People, Government, and the Centralia Mine Fire, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, с. 17, ISBN 978-0-595-09270-3
  7. Dekok, 25.
  8. Quigley, Joan (2007). Chapter Notes to The Day the Earth Caved In (DOC). с. 8. Архів оригіналу за 27 лютого 2014. Процитовано 13 березня 2012.
  9. A modern day Ghost Town, Centralia Pennsylvania. Sliprock Media LLC. Архів оригіналу за 8 August 2013. Процитовано 15 серпня 2014.
  10. Washington News Briefs. 16 листопада 1983. Процитовано 7 липня 2022.
  11. а б Cities | Radiolab. WNYC Studios (англ.). Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 1 грудня 2019.
  12. Currie, Tyler (2 квітня 2003), Zip Code 00000, Washington Post, архів оригіналу за 29 червня 2011, процитовано 19 грудня 2009
  13. Holmes, Kristin E. (21 жовтня 2008). Minding a legacy of faith: In an empty town, a shrine still shines. Philly.com. Архів оригіналу за 27 травня 2022. Процитовано 7 лютого 2014.
  14. Albert, Jessica (17 червня 2018). Getting to the Bottom of This Gushing Geyser in Schuylkill County. WNEP-TV. Архів оригіналу за 7 грудня 2021. Процитовано 7 грудня 2021.
  15. "America Declassified" Hiding in Plain Sight/City on Fire/Rock Star (2013). IMDb.com. Архів оригіналу за 25 березня 2017. Процитовано 24 березня 2017.
  16. McKendry, David Ian (18 листопада 2015). SILENT HILL Town Based on the REAL LIFE Story of Centralia, PA!. The 13th Floor (амер.). Архів оригіналу за 12 листопада 2020. Процитовано 19 жовтня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]