Полтергейст 3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полтергейст 3
англ. Poltergeist III
Жанр горор[1] і фільм про привидівd
Режисер Gary Shermand[1][2][3]
Продюсер Gary Shermand
Сценарист Gary Shermand
У головних
ролях
Хізер О'Рурк
Том Скеррітт
Ненсі Аллен
Оператор Alex Nepomniaschyd
Композитор Joe Renzettid
Кінокомпанія Metro-Goldwyn-Mayer
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer
United International Pictures
Тривалість 98 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1988
IMDb ID 0095889
Попередній Полтергейст 2

«Полтергейст 3» (англ. Poltergeist III) — американський надприродний фільм жахів 1988 року режисера Гері Шермана. Продовження фільму «Полтергейст 2».

Синопсис[ред. | ред. код]

Молода Керол Енн Фрілінг живе в квартирі своїх тітки й дядька в чиказькому Джон Генкок Центрі, в яку повертаються злі духи.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Хізер О'Рурк Керол Енн Фрілінг Керол Енн Фрілінг
Том Скеррітт Брюс Гарднер Брюс Гарднер
Ненсі Аллен Патрісія Вілсон-Гарднер Патрісія Вілсон-Гарднер
Лара Флін Бойл Донна Гарднер Донна Гарднер
Зельда Рубінштейн Тангіна Барронс Тангіна Барронс
Нейтан Девіс преподобний Генрі Кейн преподобний Генрі Кейн

Виробництво[ред. | ред. код]

Розробка[ред. | ред. код]

Сценарист і режисер Гарі Шерман підготував оригінальний сценарій «Полтергейста III» разом зі сценаристом Браяном Таггертом, з яким він працював над фільмом «Взяти живим або мертвим» (1987).[4] Шерману здалося, що ідея міської обстановки така ж страшна, як і ізольоване передмістя: «по той бік стіни є люди, і нікого не хвилює, що ви в біді».[5] Крім того, на Шермана вплинув роман Льюїса Керролла «Аліса в Задзеркаллі», який послужив основою для оповіді фільму, зокрема, використання дзеркал як сюжетного прийому.[4]

Розробка фільму була оголошена в листопаді 1986 року.

Кастинг[ред. | ред. код]

Том Скеррітт зіграв роль Брюса, менеджера чиказького багатоквартирного будинку, а Ненсі Аллен — Пет, дружину Брюса і тітку Керол Енн, яка стає її тимчасовим опікуном.[6] Хізер О'Рурк і Зельда Рубінштейн повернулися до своїх ролей. Під час зйомок О'Рурк проходила курс лікування від хвороби Крона, що вимагало ін'єкцій кортизону; це призвело до набряків на обличчі, які були помітні у фільм.[7][8]

Крейга Т. Нельсона попросили знову зіграти Стіва Фрілінга, але він відмовився, сказавши, що двох разів достатньо.

Зйомки[ред. | ред. код]

Зйомки розпочалися 6 квітня 1987 року і завершилися в червні.[9] Зйомки проходили по всьому Чикаго. Джон Генкок Центр слугував центральною висотною будівлею, додаткові зйомки відбувалися в Центрі Джорджа Веллінгтона та школі Френсіса В. Паркера, яка заміняла середню школу Донни.

За словами актриси Ненсі Аллен, однією з перших сцен, в якій вона знялася, була фінальною, в якій вона та персонажі Скеррітта намагаються піднятися на будівлю на платформі для миття вікон.[6]

Спецефекти[ред. | ред. код]

На відміну від попередніх фільмів, майже всі спецефекти виконувалися на сцені під час зйомок.[4] Єдиним візуальним ефектом, доданим на етапі постпродакшну, стала блискавка, що спалахує над Джон Генкок Центром у фінальному кадрі картини. Шерман сам розробив спеціальні візуальні ефекти. 13 травня 1987 року під час зйомок сцени засніженої парковки Mid America Plaza в Оукбрук-Террас вибух спецефектів спричинив загоряння шести вкритих пінополістиролом автомобілів. Під час пожежі постраждали ремонтний працівник і двоє пожежників, а збитки, завдані будівлі, оцінюються в 250 000 доларів США.

Випуск[ред. | ред. код]

«Полтергейст 3» вийшов 10 червня 1988 року в США. Смерть О'Рурк ускладнила маркетингову кампанію фільму, яку проводила компанія MGM, побоюючись, що її смерть може бути сприйнята як експлуатація.[10] Скеррітту та Аллен не рекомендували давати інтерв'ю про фільм, щоб уникнути запитань про смерть О'Рурка.[11]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.imdb.com/title/tt0095889/
  2. http://www.adorocinema.com/filmes/filme-46980/
  3. http://bbfc.co.uk/releases/poltergeist-iii-1970-3
  4. а б в High Spirits: An Interview with Brian Taggert Allen (Blu-ray short). Scream Factory. 2017.
  5. E!
  6. а б Reflections: An Interview with Nancy Allen (Blu-ray short). Scream Factory. 2017.
  7. Stark, John; Hoover, Eleanor; Keogh, Peter (13 червня 1988). Heather O'Rourke's Grieving Mother Tells Why She's Suing Her Child's Doctors for Wrongful Death. People. Процитовано 30 грудня 2019.
  8. Bonnie, Johnson (9 червня 1986). Snatched by Poltergeist's Demons, Heather O'rourke Gets Some Bad News—they're Here Again. People. Процитовано 28 березня 2018.
  9. Poltergeist III. AFI Catalog of Feature Films. Los Angeles, California: American Film Institute. Архів оригіналу за 7 січня 2020.
  10. Kelly, Tim (27 березня 1988). Studio Unsure How To Market Latest 'Poltergeist' Movie. Lexington Herald-Leader. Lexington, Kentucky. с. J5.
  11. Cieply, Michael (21 березня 1988). MGM Ponders Selling of 'Poltergeist III'. Los Angeles Times. с. 6.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]