Полулях Іво

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полулях Іво
Народився 1921(1921)
Черхава
Помер 2015(2015)
Діяльність економіст
Alma mater Національний університет «Львівська політехніка»
Заклад Український вільний університет
Посада професор Українського вільного університету
Партія ОУН

Іво Полулях (1921, Черхава) — доктор економічних наук та професор Українського Вільного Університету.

Життєпис[ред. | ред. код]

Іво Полулях народився 1921 року в Черхаві, що на Львівщині. Після закінчення середньої школи вступив до Львівського політехнічного інституту. У студентські роки вивчав у Львові архітектуру. Під час навчання в 1939 р. був заарештований за антирадянську діяльність. У червні 1941-го втік із ув'язнення та повернувся до навчання в інституті. Згодом Іво змушений був емігрувати до Німеччини. З 16 років — член ОУН, був головним редактором журналу.

Закінчивши студії магістерськими і докторськими іспитами, працював на посаді професора фінансової науки й економічної політики Українського Вільного Університету та різних німецьких інститутів.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Читав лекції в багатьох Українських університетах. У повоєнний час став відомим вченим-економістом, професором Українського вільного університету в Мюнхені, був очільником Академічного робочого кола «Україна», віце-президентом Міжнародної української економічної асоціації. Іво Полулях брав участь у численних наукових конференціях, часто і охоче зустрічався із земляками, під час яких викладав своє бачення проблем глобалізації й суверенності національних держав, грошової політики в рамках соціального ринкового ладу, тощо.

Іво Полулях виступав з лекціями на тему українства в університетах цілого світу.

Поховання, як заповідав професор, відбудеться 2015.06.10 на могилі батьків в селі Черхава Самбірського району Львівської області.

Публікації[ред. | ред. код]

  • Сергій Реверчук, Іво Полулях. Історія економічних вчень / Навч. посібник. — Львів: Тріада плюс, 2007. — 352 с.

Посилання[ред. | ред. код]