Польське радіо для України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Польське радіо для України
Країна Польща Польща
Місто реєстрації Варшава
Гасло Слово творить спільний простір
Зона мовлення Європа
Засновник Польське радіо
Власник(и) Суспільний мовник Польщі
Керівник(и) Антон Марчинський
Заснована 2022
Мова мовлення українська
Інтернет http://www.polskieradio.pl/398/ , http://www.polradio.pl/

Польське радіо для України (пол. Polskie Radio dla Ukrainy) — громадське радіо Польщі, спеціальна програма Польського радіо для закордону, що веде передачі на коротких і середніх хвилях, в цифровому форматі DAB+, а також через супутник, Інтернет та у мобільному додатку Польського радіо, та пропонує україномовні передачі слухачам з Польщі та України.

Історія[ред. | ред. код]

Польське радіо для України – це інформаційно-публіцистично-музична станція, яка почала трансляцію для прибулої української громади 17 березня 2022 року. Проект Польського радіо для України постав на основі Української служби Польського радіо, журналісти якої розпочали спеціальні випуски новин українською мовою на Першому та Третьому каналах Польського радіо ще 24 лютого 2022 року, й надалі розширює свою програмну пропозицію та надає об’єктивну та достовірну інформацію воєнним мігрантам з України[1].

З 17 березня 2022 року до 17 вересня 2022 року тривалість ефіру цього громадського мовника зросла до 12 годин на добу, а від 1 січня 2023 року - до 14 годин на добу, від 9.00 до 23.00 за Варшавою. Польське радіо для України є сьогодні найбільшим підрозділом Польського радіо для закордону, як і найбільшою редакцією Польського радіо загалом. Його передачі виходять паралельно із ефірами Української служби Польського радіо, хоч здебільшого готуються тими самими журналістами. Сама Українська служба Польського радіо працює з кінця серпня 1991 року[2].

Польському радіо для України за його діяльність дякували Генеральний штаб Збройних Сил України[3] та Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення[4][5].

Будівля Польського радіо з банером Польського радіо для України 24 лютого 2023 року, Варшава

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У річницю вторгнення Польське радіо продовжує підтримувати українців - Українська Служба - polskieradio.pl. polskieradio.pl (pl-PL) . Процитовано 6 вересня 2023.
  2. Українська служба Польського радіо для закордону відзначає 30-річний ювілей - Українська Служба - polskieradio.pl. polskieradio.pl (pl-PL) . Процитовано 6 вересня 2023.
  3. Facebook. www.facebook.com. Процитовано 6 вересня 2023.
  4. Przewodnicząca KRRiT Ukrainy dziękuje Polskiemu Radiu. "Nie wiem, czy ktokolwiek w Europie zrobił tyle, co wy" - Wiadomości - polskieradio24.pl. polskieradio24.pl (pl-PL) . Процитовано 6 вересня 2023.
  5. Генштаб ЗСУ подякував Польщі та Українській службі Польського радіо за підтримку - Українська Служба - polskieradio.pl. polskieradio.pl (pl-PL) . Процитовано 6 вересня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]