Портал:Християнство/Вибране зображення/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Це архів вибраних зображень Порталу:Християнство

Дата Зображення Опис
2009 квітень (9)

Воскресіння Христа, картина Беньяміна Ґ. Куйпа.
Ангел відкриває Гріб Христа - картина голандського живописця Беньяміна Ґеррітса Куйпа (1612 - † 1652, Додрехт, Нідерланди), що малював на біблійну тематику. Полотно міститься в Угорському музеї мистецтв у Будапешті. 19 квітня цього року Україна відзначає Воскресіння Христа.
2009 січень (8)
В Баварії Святий Миколай нім. Sankt Nikolaus і надалі приходить як єпископ з довгою бородою, з єпископською митрою та посохом. Домівки ретельно прибираються і діти чистять своє взуття чи черевики готуючись до візиту святого.
2008 серпень (7)
Мозаїка Успіння з Церкви Хора, Константинополь. 5 ст.
28 серпня українські православні та греко-католицькі церкви відзначають Успіння Пресвятої Богородиці (грец. Κοίμηση της Θεοτόκου). Празник Успіння належить до найстарших Богородичних празників. Первісне празнування пам'яті Успіння під впливом Єфеського Собору наголошувало радше привілей її Богоматеринства і тому звалося „Свято Марії-Богоматері”.
2008 Березень (6)
Польський римо-католицький диякон освячує великодні страви у Велику Суботу в м. Олтажев, Польща.
З 20 по 24 березня поляки та західний світ відзначають Великдень (пол. Wielkanoc). Римо-католики святкуватимуть Воскресіння Христа у Велику Неділю, 23 березня.
2008 Березень (5)
Монастир Остроґ, Чорногорія.
Православний монастир Остроґ в Чорногорії, найбільш популярне місце для прощ в Чорногорії та один з найбільш відвідуваних монастирів на Балканах. Монастир присвячено чудотворцю Св. Василію Острозькому, єпископу Герцеговини який його заснував у 17-му столітті. Мощі святого Василія зберігаються в релікварії в одній з печерних церков
2008 Березень (4)
Ілля Рєпін: Проповідь Йосафата Кунцевича в Білорусі. Папір, графіт. 29 × 40 см. Вітебський художній музей.
Йосафат Кунцевич - найвизначніший український греко-католицький святий та мученик, родом з Волині, мощі якого були віднайдені нетлінними та зберігаються в Римі.
2008 Лютий (3)
27 січня - Преподобних Отець, убитих в Синаї і Раїфі: Ісаї, Сави, Мойсея і ученика його Мойсея, Єремії, Павла, Адама, Сергія, Домна, Прокла, Іпатія, Ісаака, Макарія, Марка, Веніямина, Євсевія, Ілії та інших з ними (371 р.). Цього ж дня Церква вшановує Святу Ніну, просвітительку Грузії. За сербським православним календарем, 27 січня є теж — днем Святого Сави, просвітителя Сербії.
2008 Січень (2)
Явлення Христа народу. Олександр Іванов. 1837-57, олія на полотні, Третьяковська галерея, Москва.
Христос з'являється народу при ріці Йордані, Іван Хреститель вказує людям на Ісуса, який надходить. 19 січня східна церква святкує свято Богоявлення і Хрещення Господнього (Водохреще).
Дата Зображення Опис
2008 Січень (1)
Поклоніння трьох святих царів. Олія на дереві. Картинна галерея "Стара Пінакотека" в Мюнхені, Баварія.
Картина є витвором фламандського живописця Роґіра ван дер Вейдена (1399-1464). Первинно ця картина містилася в церкві Святої Колумби в Кельні. Три перські царі приносять дари новонародженому Ісусу Христу. Про це говорить євангеліст: І, ввійшовши в дім, вони побачили немовля з Марією, Його матір'ю. І, впавши, вклонилися Йому й, відчинивши свої скарбниці, піднесли Йому дари: золото, ладан і смирну (Євангеліє від Матвія, розділ ІІ). Відтак, золото - Цареві, ладан - Богові, смирну - Людині, кажуть ченці з грецької гори Афон, де в монастирі зберігаються Святі Дари.
2007 Грудень (3)
Голандський Святий Миколай (Сінтерклаас) і його чорношкірий помічник Піт (Цварте Піт).
В Нідерландах, свято Святого Миколая відзначають 5 грудня, так званий Вечір Святого Миколая (Сінтерклаас-авонд). На Україні це свято припадає на 19 грудня. Вніч з 18 на 19 грудня – українські малята отримали з-під подушок подарунки від цього чарівного гостя. В Візантії цісар Мануїл Комнен (1143-1181) державним законом приписував святкувати святого Миколая 6 грудня. З Візантії його культ поширюється по цілому світу.
2007 Грудень (2)
Святі Кузьма і Дем'ян трансплантують ногу хворого. 16 століття. Німеччина.
Святі Кузьма і Дем'ян - римські лікарі безсрібники, близнюки, святі християнські мученики, покровителі Флоренції, лікарів, аптекарів, фармацевтів, хірургів, зубних лікарів, фізиків, перукарів та медичних відділень.
2007 Грудень (1)
Чотири євангелісти. Якоб Йорденс. Олія на полотні. Бл. 1625 року.
Чотирма євангелістами були апостол і колишній митник Матвій, лікар Лука, апостол і улюблений учень Христа Іван і євангеліст Марко.