Портал:Друга світова війна/Нагороди/Архів/2009-12-01

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Значо́к парашути́ста Німе́ччини (нім. Fallschirmspringerabzeichen та нім. Fallschirmschützenabzeichen)  — військова нагорода, нагрудний знак бундесвера, який присвоюється військовослужбовцям Збройних сил Німеччини за здійснення стрибків з парашутом. Призначений для носіння на військової формі одягу.

В націстської Німеччині перший значок для заохочення парашутистів (нім. Fallschirmschützenabzeichen) був заснований Германом Герінгом 5 листопада 1936. Значки були вручені усім солдатам, хто успішно пройшов повний курс повітряно-десантної підготовки та виконав необхідну кількість стрибків з парашутом.

На значку відображений орел, що атакує та тримає в кігтях свастику в обрамуванні посрібленого вінка. Значок носився на лівому боці грудей.

Видача винагороди була припинена після перепідпорядкування парашутних підрозділів сухопутних військ військово-повітряним силам Німеччини. Значок парашутистів люфтваффе виглядав так само, як і знак парашутистів сухопутних військ, проте в його верхній частині був відсутній імперський орел зі свастикою в кігтях. У авіаційному варіанті знаку свастика включена в основну композицію — її несе атакуючий орел.

Детальніше …