Посумові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Посумові
Період існування: міоценсучасність[1]
Pseudocheirus peregrinus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Diprotodontia
Надродина: Petauroidea
Родина: Посумові (Pseudocheiridae)
Winge, 1893
Типовий вид
Pseudocheirus peregrinus
Boddaert, 1785
Підродини
Вікісховище: Pseudocheiridae

Посумові (Pseudocheiridae) — родина ссавців з когорти сумчасті (Marsupialia), що містить 20 сучасних видів. Посумові є рослиноїдними і, як правило, деревними; один вид харчується майже виключно нектаром і пилком квітів, а один вид має мембрану для ширяння в повітрі. Представники родини населяють Австралію, Тасманію, Нову Гвінею та довколишні острови. Довгий час вони вважались приналежними до родини кускусових.

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 163–480 мм, довжина хвоста: 170–550 мм, вага: 0,5–2 кг. Зубна формула: 3/2, 1/0, 3/3, 4/4 = 40.

Опис. Посумові мають сильний чіпкий хвіст, але хвіст найбільшого сумчастого планериста, Petauroides volans слабо чіпкий і в основному використовується як кермо під час ширяння. Усі посумові мають кутні зуби, на яких знаходиться низка гострих гребенів, що використовуються при розтиранні листя. Мікробна ферментація відбувається у великій сліпій кишці й допомагає при переробці рослинного матеріалу. Pseudocheirus peregrinus також практикує копрофагію, щоб отримувати більше поживних речовин з їжі. Волосяний покрив може бути вовнистим чи шовковистим. Незвичайний Pseudochirops archeri має волосяний покрив, який здається зеленим, хоча насправді є поєднанням чорного, жовтого та білого волосся.

Поведінка[ред. | ред. код]

Всі члени родини посумових (Pseudocheiridae) деревні. Один рід досяг ковзної здібності через розвиток мембран, що з'єднують передні й задні кінцівки. Цей рід, Petauroides, має аналогічні філогенетичні позиції, що й Petaurus у родині тагуанових (Petauridae). Petauroides volans, може ширяти більше ніж на 100 метрів і робити майже 90-градусні повороти. Посумові мають дуже спеціалізований раціон, що включає листя чотирьох видів фігових дерев (рід фікус). Геологічний спектр Pseudocheiridae простягається з міоцену до сьогодення.

Склад родини[ред. | ред. код]

Родина Посумові (Pseudocheiridae)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fossilworks

Джерела[ред. | ред. код]