Правосуддя з архангелами Михаїлом та Гавриїлом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Правосуддя з архангелами Михаїлом та Гавриїлом»

Автор Якобелло дель Фйоре
Час створення 1421
Розміри 208 х 490 см
Матеріал дошка, темпера
Техніка прикраси — гіпсовий розчин на клеї із позолотою
Місцезнаходження Галерея Академії (Венеція)

«Правосуддя з архангелами Михаїлом та Гавриїлом» (італ. Giustizia tra gli arcangeli Michele e Gabriele) — триптих італійського живописця Якобелло дель Фйоре (1370—1439), представника венеціанської школи. Створений у 1421 році. З 1884 року зберігається в колекції Галереї Академії у Венеції.

Історія[ред. | ред. код]

Якобелло дель Фйоре прибув до Венеції на службу республіці у другому десятилітті XV століття. Цей триптих був важливим офіційним замовленням. Припускається, що він призначався для зали Магістрата Палацу дожів, де проводились слухання громадських та судових справ. Ошатний і яскравий живопис цієї роботи відповідав високим смакам замовників.

Опис[ред. | ред. код]

Деталь

У центральній частині панелі зображена жіноча фігура у золотій короні — алегорія Правосуддя, яка тримає меч і ваги, в оточенні двох левів. Лев — символ євангеліста Марка, небесного покровителя Венеціанської республіки, окрім цього — символ божественної мудрості. Фігура Правосуддя, за спиною якої напис: «Я виконаю прохання янголів і священні слова, буду м'якою і благочестивою, ворожою зі злими і гордою із гордовитими», ототожнюється із Венецією: для республіки підтримування миру і справедливості було необхідною умовою життя.

Поруч із фігурою Правосуддя зображені архангели Михаїл та Гавриїл. Архангел Михаїл зображений у своєму подвійному обличчі — як янгол, що зважує душі, і як переможець дракона. Він молить Пресвяту Діву карати і милувати по заслугах. В правій частині зображений архангел Гавриїл із лілією, квіткою Благовіщення, просить Марію бути провідником людей у пітьмі їх діянь.

Блискучі обладунки архангела Михаїла, прикраси на одязі фігури Правосуддя і архангела Гавриїла виконані у техніці позолоченого гіпсу на клеї (гіпсовий розчин, мармурова крихта і клей після нанесення вкривались золотом і розфарбовувались). Мистецтво Якобелло дель Фйоре, яке тісно пов'язане із манерою квітучої готики, втілилось у вишуканих формах, декоративній жвавості і летючій лінії, що обмальовує вишукані фігури, вбрані в сліпучо яскравий одяг.

Література[ред. | ред. код]

  • «Галерея Академии. Венеция». Под редакцией Лучии Импеллузо = Gallerie Dell'accademia: Venezia. — /Пер. с ит. — М. : ЗАО «БММ», 2006. — P. 18. — (Великие музеи мира) — 3000 прим. — ISBN 5-88353-246-2. (рос.)
  • Н. Неташвілі, Л. Чечик. ТОМ 14. // «Галерея Академії. Венеція». — К. : ПрАТ «Комсомольська правда - Україна», 2012. — P. 10. — («Великі музеї світу») — 7000 прим. — ISBN 978-966-2492-95-8. (рос.)