Президентські вибори в Латвії 2023

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2019 Латвія 2027
Президентські вибори в Латвії 2023
31 травня 2023 року
Кандидат Едгарс Рінкевичс Улдіс Піленс
Партія Єдність Незалежний
Голосів виборців 52 25
Попередній Президент
Егілс Левітс
Обраний Президент
Едгарс Рінкевичс
вступив на посаду

Непрямі президентські вибори у Латвії пройшли 31 травня 2023 року[1][2]. У третьому раунді перемогу здобув Едгарс Рінкевичс.

Президента Латвії обирають у Сеймі. Висування кандидатів на посаду президента розпочалося 9 травня і завершиться 14 травня. Вибори президента відбудуться в Сеймі в останній день травня. Чинний президент Егілс Левітс ухвалив рішення не балотуватися на другий термін.

Тло, перебіг подій[ред. | ред. код]

Наприкінці 2022 року політолог та історик Гатіс Круміньш заявив, що президентські вибори 2023 року можуть викликати розбіжності у другому уряді Каріньша та потенційно призвести до його падіння через розбіжності з приводу того, хто має бути кандидатом у президенти[3]. Зрештою, не зумівши дійти згоди щодо кандидата, три урядові партії — «Нова єдність», «Об'єднаний список» і «Національне об'єднання» — висунули двох кандидатів у президенти, обох у квітні 2023 року. «Об'єднаний список» висунули свого кандидата — засновника партії, підприємця Улдіса Пілена, в той час, як «Єдність» і «Національне об'єднання» підтримали переобрання чинного президента Егілса Левітса[4].

Система обрання[ред. | ред. код]

Перед першим туром президентських виборів представлені у Сеймі політичні партії висувають свого кандидата[5].

Президент обирається у першому турі, якщо отримує абсолютну більшість депутатів, тобто, 51 голос зі 100.

У разі необрання у першому турі, організується ще один тур із тими самими чи іншими кандидатами на тих самих умовах. Якщо ніхто не обраний, проводяться інші тури, допоки кандидат не набере 51 голос і не стане президентом Латвії. Голова Сейму очолює колегію виборців.

Кандидати[ред. | ред. код]

Коаліційна партія «Об'єднаний список» висунули свого очільника Улдіса Піленса[6].

Соціал-демократична партія «Progresivie» висуває своїм кандидатом у президенти Еліну Пінто[7].

Чинний президент Латвії з 2019 року Егілс Левітс оголосив про свою кандидатуру 19 квітня 2023 року на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Кріш'янісом Каріньшем із партійного альянсу «Нова єдність», який висловив свою підтримку переобранню Левітса. Національний альянс раніше також заявляв, що підтримає та офіційно висуне Левітса на виборах до Сейму[8][9].

Офіційне висування кандидатів на пост президента в Сеймі розпочалося 10 травня, де Піленс першим висунув свою кандидатуру. Однак того ж дня Левітс несподівано вирішив не брати участь у виборах, оскільки коаліція розділилась у його підтримці. У такій ситуації, на його думку, існує ризик, що вирішальні голоси на виборах належатимуть партіям, які не представляють латиський і прозахідний курси Латвії[10].

«Переобрання на другий термін не є для мене самоціллю. Беручи до уваги коаліцію, що фактично формується нині, з прокремлівськи орієнтованими і пов'язаними з олігархами політичними силами, я ухвалив рішення не брати участь у президентських виборах 31 травня», — додав він. Одночасно він закликав зняти свою кандидатуру Улдіса Піленса — іншого кандидата, якого підтримує коаліційна партія «Об'єднаний список». На його думку, це дозволить коаліції узгодити єдиного кандидата на пост президента "в інтересах Латвійської держави.

11 травня провідна партія коаліції Латвії «Нова єдність» висунула міністра закордонних справ Едгарса Рінкевичса кандидатом у президенти на виборах[11]. За словами Каріньша, на посаді голови МЗС Рінкевичс допоміг зміцнити позиції Латвії не тільки у сфері військової безпеки, а й у відносинах із партнерами, а з урахуванням досвіду дипломатичної роботи знає «гравців з інших країн».

Результати[ред. | ред. код]

Кандидати Едгарс Рінкевичс, Еліна Пінто та Улдіс Піленс в день виборів

1 тур[ред. | ред. код]

Кандидат За Проти
Едгарс Рінкевичс 42 45
Улдіс Піленс 25 62
Еліна Пінто 10 77

2 тур[ред. | ред. код]

Кандидат За Проти
Едгарс Рінкевичс 42 45
Улдіс Піленс 25 62
Еліна Пінто 10 77

3 тур[ред. | ред. код]

Кандидат За Проти
Едгарс Рінкевичс 52 35
Улдіс Піленс 25 62

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Latvia | Whitehouse Communications. whitehousecomms.com (en-GB) . 1 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2022.
  2. Valsts prezidenta vēlēšanas notiks 31. maijā; Levita pārvēlēšanas izredzes – vēl neskaidras (латис.). 16 березня 2023. Процитовано 18 березня 2023.
  3. Political scientist: Kariņš could have longest and shortest governments in modern Latvian history. eng.lsm.lv (англ.). Процитовано 21 грудня 2022.
  4. Levits confirms presidential run (англ.). Public Broadcasting of Latvia. 19 квітня 2023. Процитовано 30 квітня 2023.
  5. FACTBOX - Presidential Election Procedure In Latvia. UrduPoint. Процитовано 29 травня 2019.
  6. Līcīte, Madara (20 липня 2022). Uzņēmējs Pīlēns būs «Apvienotā saraksta» premjera amata kandidāts, bet Saeimas vēlēšanās nekandidēs (латис.). Public Broadcasting of Latvia. Процитовано 30 квітня 2023.
  7. У Латвії соціал-демократи визначилися зі своїм кандидатом у президенти
  8. National Alliance supports potential second term for President Levits (англ.). Public Broadcasting of Latvia. 18 квітня 2023. Процитовано 30 квітня 2023.
  9. Līcīte, Madara (17 квітня 2023). Nacionālā apvienība virzīs Levitu pārvēlēšanai par Valsts prezidentu (латис.). Public Broadcasting of Latvia. Процитовано 30 квітня 2023.
  10. Чинний президент Латвії не братиме участі у виборах, кандидатом може стати голова МЗС
  11. Голова МЗС Латвії братиме участь у виборах президента