Природна спадщина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Приро́дна спа́дщина — це об'єкти, які мають видатну універсальну цінність з погляду збереження, природної краси, естетики чи науки.

Під природною спадщиною розуміються:

  • природні пам'ятки, створені фізичними й біологічними утвореннями або групами таких утворень, що мають видатну універсальну цінність з точку зору естетики чи науки;
  • геологічні й фізіографічні утворення й суворо обмежені зони, що є ареалом видів тварин і рослин, які зазнають загрози й мають видатну універсальну цінність з точки зору науки чи збереження;
  • природні визначні місця чи суворо обмежені природні зони, що мають видатну універсальну цінність з точки зору науки, збереження чи природної краси.

Генеральна конференція Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, що зібралася в Парижі з 17 жовтня по 21 листопада 1972 року на свою сімнадцяту сесію, 16 листопада прийняла Конвенція про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини для збереження та популяризації культурної і природної спадщини[1]. Україна приєдналася до неї 4 жовтня 1988 року[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Конвенція про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини. Сайт Верховної Ради України. Архів оригіналу за 27 грудня 2019. Процитовано 21.01.2019.
  2. Указ Президії Верховної Ради Української РСР N 6673-XI від 4 жовтня 1988 року «Про ратифікацію Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини». Сайт Верховної Ради України. Архів оригіналу за 22 січня 2019. Процитовано 21.01.2019.

Посилання[ред. | ред. код]