Провідна система серця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

1. Синоатріальний вузол
2. Атріовентрикулярний вузол
3. Пучок Гіса
4. Ліва ніжка пучка Гіса
5. Задня гілка лівої ніжки пучка Гіса
6. Передня гілка лівої ніжки пучка Гіса
7. Лівий шлуночок
8. Міжпередсердна перетинка
9. Правий шлуночок
10.Права ніжка пучка Гіса
Зубці: PQRSTU
Комплекс: QRS
Інтервали: PQQT
Сегменти: PQST

Провідна система серця — група високоспеціалізованих клітин[1] серця, які мають здатність виробляти імпульси та їх проводити. Клітини розташовуються щільно, утворюючи складові провідної системи серця:

ліва ніжка пучка Гіса:
 — задня гілка лівої ніжки пучка Гіса
 — передня гілка лівої ніжки пучка Гіса: права ніжка пучка Гіса

Всім відділам провідної системи притаманний автоматизм, тобто здатність генерувати імпульси. В нормі, вироблені СА-вузлом імпульси, поширюються передсердними шляхами до АВ-вузла, через нього до пучка Гіса та волокнами Пуркінє до м'язів шлуночків серця.

Найдоступнішим методом оцінки роботи провідної системи серця є електрокардіографія.

Інколи, виникає потреба в складніших діагностичних процедурах:

Призначення[ред. | ред. код]

Генерація потенціалу дії[ред. | ред. код]

Основна стаття: Потенціал дії серця

Серцевий м’яз має певну схожість з нейронами та скелетними м’язами, а також важливі неповторні властивості. Як і нейрон, дана клітина міокарда має негативний мембранний потенціал у стані спокою. Спонукання вище порогового значення, викликає відкриття потенціалзалежних іонних каналів і надходження катіонів у клітину. Позитивно заряджені іони, що прибувають до клітини, викликають деполяризацію притаманну потенціалу дії. Як і скелетні м’язи, деполяризація спричиняє відкриття потенціалзалежних кальцієвих каналів і вивільнення Ca2+ з t-канальців. Цей приплив кальцію відбувається завдяки вивільненню його з саркоплазматичного ретикулуму, а вільний Ca2+ призводить до скорочення м’язів. Після затримки, калієві канали знову відкриваються і вислідний потік K+ з клітини зумовлює реполяризацію до стану спокою.[2][3]

Існують важливі фізіологічні відмінності між вузловими клітинами та клітинами шлуночків; особливі відмінності в іонних каналах і механізмах поляризації, забезпечують неповторні властивості клітин SA-вузла, особливо мимовільну деполяризацію, потрібну для  активності кардіостимулятора SA-вузла.

Вимоги до дієвого прокачування[ред. | ред. код]

Для якнайбільшої ефективності скорочень і серцевого викиду, провідна система серця має:

  •    Значну затримку між передсердями та шлуночками. Це дозволяє передсердям повністю спорожнити свій вміст у шлуночки; одночасне скорочення призвело-б до неефективного наповнення та зворотного потоку. Передсердя електрично ізольовані від шлуночків, з’єднані лише крізь AV-вузол, який ненадовго затримує сигнал.
  •    Узгоджене скорочення клітин шлуночків. Шлуночки повинні щонайбільше піднести систолічний тиск, щоби проштовхувати кров крізь систему кровообігу, отже всі клітини шлуночків повинні працювати разом.
  •        Скорочення шлуночків починається на верхівці серця, розвиваючись далі та викидаючи кров у великі артерії. Скорочення, яке витискає кров до виходу, є більш ефективним, ніж просте стискання з усіх боків. Хоча шлуночковий подразник походить від AV-вузла в стінці, що розділяє передсердя і шлуночки, пучок Гіса проводить сигнал до верхівки.
  •        Деполяризація поширюється крізь серцевий м’яз дуже швидко. Клітини шлуночків скорочуються майже одночасно.
  •        Потенціали дії серцевого м’яза надзвичайно тривалі. Це запобігає передчасному розслабленню, підтримуючи початкове скорочення, поки весь міокард не встигне деполяризуватися і скоротитися.
  •    Відсутність тетанії. Після скорочення серце має розслабитися, щоби знову наповнитися. Тривале скорочення серця без розслаблення було би фатальним, а цьому запобігає тимчасова інактивація певних іонних каналів.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. М'язова тканина. Pidru4niki. Процитовано 26 січня 2021. 
  2. 19.2 Cardiac Muscle and Electrical Activity - Anatomy and Physiology | OpenStax. openstax.org (англ.). Процитовано 19 листопада 2021. 
  3. Heart & Cardiac Muscle C30-C38 PC22-PC23. The Journal of Physiology. Т. 560, № suppl. 3 листопада 2004. с. 27P–52P. doi:10.1111/j.1469-7793.2004.tb00509.x. ISSN 0022-3751. Процитовано 19 листопада 2021.