Прокимен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Прокімен)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проки́мен — в Православній церкві неодноразово повторювана пісня, що складається з одного вірша псалма (найчастіше, хоча є прокімени, взяті з Євангелія, Апостола і навіть апокрифічних текстів), кожному з цих повторень передує «стих» в менш урочистому виконанні. Виконується перед читанням Апостола, Євангелія або паремій і служить своєрідною «передмовою» до цього читання. Рідше прокімен може і не випереджати читання з Біблії.

Складається з вірша, у власному розумінні званого «прокімном» (співається) і одного «стиха» (частіше читаються), що передують повторенню прокімна (на недільних вечірніх і в разі великих прокімнів їх може бути більше).

Прокимен не обирається на основі персональних вподобань священника, читця або керівника хору. Переважно недільні і тижневі прокимени беруться згідно Октоїху використовуючи відповідний тон, проте багато свят мають власні прокимени.[1]

Недільний прокимен (6-го гласу), що вимляється напередодні недільного дня під час вечірні, виголошується у вівтарі і повторюється хором.[2]

Вечірній Прокимен сповіщає кінець одного і початок іншого дня.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://orthodoxwiki.org/Prokeimenon
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 листопада 2016. Процитовано 10 лютого 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. https://web.archive.org/web/20180927182502/www.bogoslov.kharkov.ua/news/proschena_ned_lya_otets_oleksandr_shmeman

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]