Просвітництво сьогодні. Аргументи на користь розуму, науки та прогресу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Просвітництво сьогодні. Аргументи на користь розуму, науки та прогресу»
Обкладинка видання українського мовою видавництва "Наш Формат"
Автор Стівен Пінкер
Назва мовою оригіналу Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress by Steven Pinker
Країна США США
Мова англійська
Тема соціальна філософія
Жанр есей
Укр. видавництво Україна Наш Формат
Видавництво Viking Press
Видано 13 лютого 2018
Видано українською 2019
Перекладач(і) Олена Любенко
ISBN США 978-052-5427-57-5
Україна 978-617-7682-76-8
Попередній твір The Better Angels of Our Natured

Просвітництво сьогодні. Аргументи на користь розуму, науки та прогресу (англ. Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress)  – книга відомого канадсько-американського вченого Стівена Пінкера, яка є продовженням його видання «The Better Angels of Our Nature» (2011 р.) Вперше вийшла 13 лютого 2018 року в американському видавництві «Viking Press»[1]. Українською мовою книга перекладена та опублікована 2019 року видавництвом «Наш формат» (перекладач – Олена Любенко).

Огляд книги[ред. | ред. код]

Автор книги «Просвітництво сьогодні» стверджує, що саме просвітницькі цінності розуму, науки та гуманізму є рушійними силами прогресу. Стівен Пінкер співвідносить наш прогрес із даними, що стосуються здоров'я, процвітання, безпеки, миру і щастя, котрі мають тенденцію зростати в усьому світі.[2]

Основний зміст[ред. | ред. код]

Автор показує загальну картину людського прогресу, та стверджує, що довше живуть люди здорові, вільні та щасливі. Стверджує, що будь-які проблеми людства можна вирішити. Варто лише використовувати розум та наукові знання.

Стівен Пінкер закликає відступити від моторошних заголовків і пророцтв про кінець світу, які лише грають на наших психологічних упередженнях. Замість цього, пропонує поглянути на 75 графіків, де показано, що зростання людських цінностей наразі відбувається не лише на Заході, а й в усьому світі. Цей прогрес не є результатом якоїсь космічної сили. Це - дар Просвітництва: переконання в тому, що розум та наука можуть сприяти процвітанню людини.

Видання «Просвітництво сьогодні» детально обґрунтовує ті ідеали, які нам потрібні для світового прогресу.[2]

Додаткова інформація[ред. | ред. код]

У січні 2018 року Білл Гейтс написав позитивний відгук на книгу «Просвітництво сьогодні». Він назвав її «моя нова улюблена книга» («my new favorite book»), та заявив, що загалом із її технооптимізмом погоджується. Однак попередив, Пінкер занадто швидко заперечив ідею, що штучний інтелект зможе коли-небудь призвести до вимирання людства. Посилаючись на зацікавленість читача через схвалення Білом Гейтсом, «Viking Press» переніс дату публікації книги з 27 лютого 2018 року на 13 лютого 2018 року.[3]

Переклад українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Viking Books - Penguin Books USA (амер.). Архів оригіналу за 19 січня 2019. Процитовано 12 квітня 2019.
  2. а б Enlightenment Now. www.goodreads.com. Процитовано 12 квітня 2019.
  3. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :1 не вказано текст