Про що мовчить Ластівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Про що мовчить Ластівка
рос. О чём молчит Ласточка
Жанр романтичний роман
Автор Олена Малісова, Катерина Сільванова
Мова російська
Опубліковано 2022
Видавництво Popcorn Books
Цикл «Літо в піонерській краватці»
Попередній твір Літо в піонерській краватці

«Про що мовчи́ть Ла́стівка» (рос. О чём молчи́т Ла́сточка; ОЧМЛ) — роман, написаний у співавторстві Оленою Малісовою та Катериною Сільвановою. Книга є продовженням роману «Літо в піонерській краватці», що розповідає про кохання між піонером Юрою та вожатим Володею у піонерському таборі влітку 1986 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет твору розгортається переважно через 20 років після розставання героїв – 2006-2007 рр. у Німеччині та Україні. По ходу розвитку подій книга повертає читача у літо 1986 року, де розповідає багато нового від імені вожатого Володі.

Видання[ред. | ред. код]

Роман, як і його попередня частина, раніше вийшов в Інтернеті. У серпні 2022 року видавництво Popcorn Books, яке випустило першу частину, повідомило про вихід «Про що мовчить Ластівка»[1]. Обсяг книги становив 688 сторінок, початковий наклад — 200 000 екземплярів[2].

Відгуки[ред. | ред. код]

Максим Мамлига у своїй рецензії зазначив, що автори поставили перед собою амбітне завдання — показати стосунки дорослих героїв, яким уже 36 та 38 років. «Адже, погодьтеся, приємно знати, що життя після 30 є, і дуже щасливе. Усі карти викладають герої: головне — незгасне бажання бути один з одним, але більше й насамперед — вміння слухати один одного, піклуватися один про одного, поважати межі один одного, бажання змінюватися заради коханої людини»; на думку Мамлиги, це не просто сиквел, а «серйозна та ґрунтовна книга».[3]

Критик Аня Кузнєцова відносить роман до «літератури травми», відзначаючи його спорідненість з романом Кейт Расселл «Моя темна Ванесса» і «Подією[fr]» Анні Ерно: спогади про минуле, що травмує, змушують обох героїв вдаватися до селфхарму і алкоголю.[4]

Цензура[ред. | ред. код]

  • На видавців «ЛВПГ» та «ОЧМЛ» порушили адміністративну справу про «пропаганду ЛГБТ»[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У бестселлера про запретную любовь в пионерском лагере в августе выходит продолжение. Фонтанка.ру. Архів оригіналу за 15 серпня 2022. Процитовано 8 жовтня 2022.
  2. Елена Малисова, Катерина Сильванова. О чём молчит Ласточка (ОЧМЛ). М.: Popcorn Books, 2022. 688 с. ISBN 978-5-6046530-1-2
  3. Мамлыга, Максим (25 серпня 2022). Какой получилась книга «О чем молчит Ласточка» — продолжение скандального «Лета в пионерском галстуке» (18+). Правила жизни (рос.). Процитовано 26 жовтня 2022.
  4. Кузнецова, Аня (8 вересня 2022). О чем не молчит Ласточка?. Большой город. Архів оригіналу за 21 жовтня 2022. Процитовано 26 жовтня 2022.
  5. На издателей «Лета в пионерском галстуке» завели административное дело о «пропаганде ЛГБТ». На них пожаловался депутат Хинштейн. Meduza (рос.). Процитовано 1 березня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]