Птах Хотеп (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Птах Хотеп
фр. Ptah Hotep
Жанрнаукова фантастика
Формароман
АвторШарль Дюї
Мовафранцузька
Опубліковано1971
Країна Франція
Видання1971
Наступний твірQ60848409?

«Птах Хотеп» (фр. Ptah Hotep)[1] — роман Шарля Дюї, що вийшов уперше в 1971 році. Він представлений як докладна розповідь про пригоди, емоційний і моральний шлях однойменного героя, на уявному тлі стародавнього Середземномор'я.

Перебуваючи на межі кількох жанрів і літературних стилів, роман часто описується критиками як дуже оригінальний, такий, що не піддається класифікації[2]. Це водночас і щоденник з альтернативною історією, і роман містичної ініціації, і книга сюрреалістичної мудрості[3].

Історія

[ред. | ред. код]

Залишившись непоміченим після свого виходу як загальнолітературний твір, «Птах Хотеп» має завдячувати своїм успіхом перевиданню 1993 року в складі зібрання, присвяченого науковій фантастиці. Успіх прийшов незважаючи навіть на те, що сам Шарль Дюї в передмові застерігав читачів від хибного сприйняття його книжки «як роману, чи як фантастичного роману»[4].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Ім'я головного героя утворене від імен давньоєгипетського бога Птаха і фараона ХотепаVIII династії)
  2. Ubik (6 septembre 2009). Ptah Hotep de Charles Duits. http://www.cafardcosmique.com. Архів оригіналу за 4 квітня 2016. Процитовано 6 червня 2018.
  3. Jean-Pierre Lion (1er janvier 2010). fiche livre Ptah Hotep. http://www.noosfere.com.
  4. Charles Duits, avant-propos à la réédition de 1993 sous le titre Ptah Otep.