Птеростих чорний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Птеростих чорний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Родина: Турунові (Carabidae)
Рід: Птеростих (Pterostichus)
Вид: Птеростих чорний
Pterostichus niger
(Schaller, 1783)
Посилання
Вікісховище: Pterostichus niger
Віківиди: Pterostichus niger
EOL: 3462402
NCBI: 106386
Fossilworks: 319310

Птеростих чорний[1] (Pterostichus niger) — вид жуків родини турунових (Carabidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений в Європі[2] та Західній Азії на схід до Ірану та Сибіру. Живе в листяних лісах, на полях, на берегах водойм, а також на узбережжі під камінням, корою або мохом.

Опис[ред. | ред. код]

Жуки завдовжки від 15 до 21 міліметрів і мають блискуче чорне тіло. Лише вусики та лапки злегка коричневого кольору. Основа і передній край широкої переднеспинки майже однакової ширини. Надкрила мають глибокі поздовжні борозенки і мають найширшу точку приблизно в останній третині. Лапки знизу не опушені. Це відрізняє вид від схожого Pterostichus melanarius, лапки якого мають волосся на нижній стороні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Дорослі особини є активними нічними хижаками і полюють на різних дрібних комах на землі. Під час відкладання яйця засипають землею. Личинки, які живуть дуже подібно до дорослих жуків, заляльковуються через кілька місяців у лялечці в землі. Жуки, що з’явилися з них, виходять восени і зимують у землі. Але інколи й личинки зимують.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природа острова Хортиця. Колективна монографія / Охріменко С. Г., Шелегеда О. Р., Козодавов С. В., Бусел В. А., Петроченко В. І., Жаков О. В., Муленко М. А., Карпенко Г. О., Василенко С. В., Головаха Р. В. — Запоріжжя: Національний заповідник «Хортиця», 2016. — вип. 2. — с. 112
  2. Carl H. Lindroth 1974 Coleoptera. Carabidae. Handbooks for the Identification of British Insects Vol 4 Part 2. Royal Entomological Society, London pdf [Архівовано 2017-01-06 у Wayback Machine.]