Птеростих ямчастокрапчастий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Птеростих ямчастокрапчастий

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Твердокрилі (Coleoptera)
Родина: Турунові (Carabidae)
Рід: Птеростих (Pterostichus)
Вид: Птеростих ямчастокрапчастий
Pterostichus oblongopunctatus
(Fabricius, 1787)
Посилання
Вікісховище: Pterostichus oblongopunctatus
Віківиди: Pterostichus oblongopunctatus
EOL: 3462456
NCBI: 245858

Птеростих ямчастокрапчастий[1] (Pterostichus oblongopunctatus) — вид жуків родини турунових (Carabidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Європі[2], Західній Азії та Північній Азії від Піренеїв до Японії. Трапляється за полярним колом. Мешкає у сухих або злегка вологих листяних і хвойних лісах, особливо на кислих перегнійних ґрунтах.

Опис[ред. | ред. код]

Жуки досягають довжини тіла від 9 до 12 мм. Їх тіло чорного кольору і має зеленуватий або бронзовий відтінок. Надкрила мають поздовжню борозенку і чотири-сім, зазвичай п'ять, глибоких пористих точок у третій смузі. Подібний Pterostichus quadrifoveolatus зазвичай має лише три таких плями. Гомілки і лапки забарвлені в коричнево-червоний колір. Переднеспинка має форму серця і має дві широкі щілиноподібні виїмки біля основи.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Жуків можна знайти від низин до висоти близько 2000 метрів у гнилих пнях або під корою та камінням. Вони дуже поширені. Ведуть нічний спосіб життя. Спаровуються навесні, нове покоління вилуплюється восени і зимує в моху, під листям або в гнилій деревині. Личинки також живуть у моху або листі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Природа острова Хортиця. Колективна монографія / Охріменко С. Г., Шелегеда О. Р., Козодавов С. В., Бусел В. А., Петроченко В. І., Жаков О. В., Муленко М. А., Карпенко Г. О., Василенко С. В., Головаха Р. В. — Запоріжжя: Національний заповідник «Хортиця», 2016. — вип. 2. — с. 112
  2. Carl H. Lindroth 1974 Coleoptera. Carabidae. Handbooks for the Identification of British Insects Vol 4 Part 2. Royal Entomological Society, London pdf [Архівовано 2017-01-06 у Wayback Machine.]