Путін (страва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Путін
Путі́н із картоплі фрі, шматочків сиру і яловичої поливки
Походження Канада Канада
Час появи Кінець 1950-х років
Необхідні компоненти картопля фрі, підливка, сирне зерно

Путі́н (фр. poutine, вимова: [puˈtin], на діалекті — [puˈtsɪn]) — квебекська національна страва зі смаженої картоплі фрі, сирного зерна та м'ясної поливки (соусу)[1][2].

Путін виник у сільських районах Квебеку у 1950-ті роки. Є кілька версій щодо його появи та регіону де це сталося. Згідно з найпоширенішою версією, це сталося у ресторані Le Lutin qui rit («Лютен, що сміється») у містечку Варвік регіонального муніципалітету Атабаска (Центр Квебеку). За легендою, у 1957 клієнт, на ім'я Едді Льєнесс попросив власника ресторану Фернана Ляшанс покласти порцію сиру та порцію смаженої картоплі до того самого пакету. Ляшанс відповів: «Ça va faire une maudite poutine» («Вийде офігенний путін»); «poutine» означало «дивна мішанина»[3][4]. Путін також міг з'явитися у районі Ніколет (Центр Квебеку) чи у місті Сент-Іасент (Монтережі)[5].

Страва набула популярності не тільки у Квебеку, а й у цілій Канаді. Путін подають у більшості канадських кафе та в ресторанах швидкого харчування (таких як Tim Hortons, McDonald's та ін.).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Страва з іменем: смажений путін канадський із м’ясним соусом. ТСН.ua (укр.). 21 січня 2021. Процитовано 25 червня 2022.
  2. У Канаді перейменували національну страву "путін" через напад Росії на Україну – Depo.ua. www.depo.ua (укр.). Процитовано 25 червня 2022.
  3. «Le roi de la poutine» — Office québécois de la langue française [Архівовано 6 серпня 2011 у Wayback Machine.].
  4. «Mets typiques du Canada» — Radio-Canada.ca. Архів оригіналу за 26 листопада 2015. Процитовано 18 жовтня 2011.
  5. «Mots typiques du Canada» — Radio-Canada.ca. Архів оригіналу за 26 листопада 2015. Процитовано 18 жовтня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]