Пфальц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пфальц в найвужчому розумінні (без Саарпфальцу, Курпфальцу та місцевих громад, що відійшли до району Бад Кройцнах після реформи 1969 року.

Пфальц (нім. Pfalz) — історична область на південному заході Німеччини на півдні федеральної землі Райнланд-Пфальц, що має площу 5451,13 км² та населення 1,4 млн осіб.

На заході Пфальц межує з Саарландом, на північному заході з Гунсрюком, на північному сході з Альцайськими пагорбами, східну межу з Гессеном та Баденом утворює Райн, на півдні Пфальц межує з Ельзасом.

Пфальц поділяється на гористі й лісисті Західний й Північний Пфальц та рівнинні Південний Пфальц та Передпфальц (тобто східна частина Пфальцу, назва Східний Пфальц не вживається).

Пфальцький ліс у гористій частині Пфальцу займає близько третини усієї території Пфальца й є найбільшої зв'язною лісистою областю Німеччини.

У довгій смузі пагорбів, що розділяє гористу й рівнинні частини Пфальца, знаходиться другий за площею після Райнгессена (228 км² виноградників) виноробний регіон Німеччини, що виробляє щорічно близько 2,5 мільйонів гектолітрів вина.

Найбільшим містом Пфальцу й одночасно другим за населенням містом федеральної землі Райнланд-Пфальц є Людвігсхафен, чиє населення складає близько 160 тисяч. Інші важливі міста Пфальцу — це Кайзерслаутерн, із населенням близько 100 тисяч осіб, Нойштадт та Шпаєр, кожен з населенням близько 50 тисяч осіб, Франкенталь, Ландау, Пірмазенс, Цвайбрюккен, Ґермерсгайм.