Піві-малюк жовточеревий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піві-малюк жовточеревий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Рід: Піві-малюк (Empidonax)
Вид: Піві-малюк жовточеревий
Empidonax flaviventris
(Baird, 1843)
Ареал виду     Гніздування     Міграція     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Міграція     Зимування
Посилання
Вікісховище: Empidonax flaviventris
Віківиди: Empidonax flaviventris
ITIS: 178338
МСОП: 22699839
NCBI: 183529

Піві-малюк жовточеревий[2] (Empidonax flaviventris) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae)[3]. Мешкає в Північній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Жовточеревий піві-малюк

Довжина птаха становить 12-15 см, розмах крил 18-21 см, вага 8,5-17 г. Верхня частина тіла зеленувато-оливкова, крила більш темні, чорнуваті, на крилах дві світлі смужки. Нижня частина тіла жовтувата. Навколо очей світлі кільця. Дзьоб широкий, зверху темний, знизу рожевувато-оранжевий.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Жовточереві піві-малюки гніздяться в Канаді (від південного Юкону і центральної Британської Колумбії на схід до Ньюфаундленда, острова Принца Едварда і Нової Шотландії) та на північному сході Сполучених Штатів Америки (від північної Мінесоти і Великих озер на схід до Пенсільванії і Західної Вірджинії). Взимку вони мігрують на південь, до Мексики і Центральної Америки. Жовточереві піві-малюки живуть в тайзі, хвойних і мішаних лісах та на болотах.

Поведінка[ред. | ред. код]

Жовточереві піві-малюки живляться комахами та іншими дрібними безхребетними, на яких вони чатують серед рослинності або яких шукають серед листя. Іноді вони доповнюють свій раціон ягодами і насінням. Гніздяться на землі, гніздо має чашоподібну форму, робиться з моху та іншого рослинного матеріалу. В кладці від 2 до 5 білих яєць розміром 13×17 мм. Інкубаційний період триває 15 днів.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція жовточеревих піві-малюків становить приблизно 13 мільйонів птахів. Популяція швидко зростає і з 2008 по 2018 рік збільшилася на 50%.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Empidonax flaviventris.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 12 червня 2022.