Рада з материкових справ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рада з материкових справ
(Mainland Affairs Council, MAC)
кит. 大陸委員會
Загальна інформація
Країна Тайвань Тайвань
Дата створення серпень 1988 (як Міжвідомчий комітет у справах материка)
28 січня 1991 (під нинішньою назвою)[1]
Попередні відомства Департамент об'єднання (1957—1988)
Керівництво діяльністю здійснює Виконавчий юань
Штаб-квартира Чжунчжен, Тайбей
25°02′33″ пн. ш. 121°31′11″ сх. д. / 25.04250° пн. ш. 121.51972° сх. д. / 25.04250; 121.51972
Міністр Чіу Тай-сань
Підвідомчі органи Taipei Economic and Cultural Office, Hong Kongd і Taipei Economic and Cultural Office in Macaud
mac.gov.tw
Мапа

Рада з материкових справ (англ. Mainland Affairs Council, тайв. манд. Dàlù Wěiyuánhuì, тайванська хакка Thai-liu̍k Vî-yèn-fi) — орган державного управління рівня міністерства у структурі Виконавчого юаня Республіки Китай, відповідальний за планування, розроблення та впровадження політики у сфері тайвансько-китайських відносин, які охоплюють материковий Китай, Гонконг і Макао.[2] Керівник ради має статус повноцінного урядового міністра.

У Китайській Народній Республіці (КНР) цьому органу відповідає Канцелярія у справах Тайваню при Держраді КНР. Обидві держави офіційно претендують на територію одна одної, водночас Республіка Китай контролює лише Тайвань і Пенху та прилеглі острови, а тому ця країна більш відома як «Тайвань». За Конституцією Китайської Республіки її іноді називають «вільною територією» Республіки Китай. КНР контролює материковий Китай, а також Гонконг, Макао та деякі острови і тому зазвичай ототожнюється з назвою «Китай». Питання, пов'язані з КНР, належать до компетенції Ради з материкових справ на відміну від решти зовнішньополітичних справ, що входять до кола повноважень Міністерства закордонних справ.

Рада відіграє важливу роль у визначенні політики та розвитку тайвансько-китайських відносин, у галузі яких надає консультації центральній владі.[2] Вона фінансує та опосередковано керує роботою напівофіційної організації Straits Exchange Foundation, яка є офіційним посередником у відносинах із КНР.

Історія[ред. | ред. код]

У листопаді 1987 року відносини між обома сторонами Тайванської протоки значно покращилися після того, як уряд Республіки Китай почав дозволяти родинні візити до материкового Китаю. Тому Виконавчий юань заснував у серпні 1988 року Міжвідомчий комітет у справах материка як робочу групу з розв'язання в органах влади питань, пов'язаних із материком. У квітні 1990 року з метою поліпшити розроблення політики щодо материкового Китаю та підвищити її ефективність уряд Республіки Китай розробив проєкт Організаційного закону для Ради у справах материкового Китаю. 18 січня 1991 року Законодавчий юань у третьому читанні ухвалив цей закон, а 28 січня того ж року його оприлюднив Президент Лі Денхуей, таким чином офіційно уповноважуючи Раду з материкових справ бути державним органом у галузі загального планування та вирішення справ щодо материкового Китаю.[1][2] 2017 року Департамент у справах Гонконгу та Макао Ради з материкових справ перебрав на себе деякі обов'язки Комісії з монгольських і тибетських справ (MTAC), чим створив розширений Департамент у справах Гонконгу, Макао, Внутрішньої Монголії та Тибету.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Mainland Affairs Council, Republic of China (Taiwan). 22 лютого 2017. (англ.)
  2. а б в Chi, Su (2009). Conciliation in cross-strait relations. Taiwan's relations with Mainland China. London and New York: Routledge. с. 4. ISBN 978-0-415-46454-3. Процитовано 28 серпня 2017.
  3. Taiwan calls time on Mongolia and Tibet affairs commission. South China Morning Post (англ.). 16 серпня 2017. Процитовано 26 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]