Рамзі Юсеф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рамзі Юсеф
Дата народження: 27 квітня 1968(1968-04-27)[1] (56 років) або 20 травня 1967(1967-05-20) (56 років)
Громадянство: Пакистан

Рамзі Юсеф (араб. رمزي يوسفнар.. 20 травня 1967, Кувейт) — терорист, організатор теракту у Світовому торговому центрі (ВТЦ) у Нью-Йорку, що призвів до загибелі 6 та поранень 1042 осіб. Член організації «Аль-Каїда».

Теракт у Нью-Йорку[ред. | ред. код]

26 лютого 1993 року Юзеф припаркував вантажний автомобіль, замінований 680 кілограмами рідкої вибухівки, у підземному гаражі під «Північною вежею» ВТЦ. За його планом вибух мав обрушити одну вежу на іншу. Однак потужності не вистачило і вибух лише струснув вежу, пошкодивши багато з її конструкцій. Деякі загиблі та переважна більшість поранених постраждали не через саму детонацію, а через паніку і тисняву, що почалися при евакуації[2].

Невдачі[ред. | ред. код]

У процесі підготовки теракту та після його скоєння Рамзі Юсефа та його спільників переслідували різні пригоди. Зокрема, сам він потрапив на замінованій машині в ДТП, а спільники, більшість з яких були затримані одразу після теракту у ВТЦ, не змогли підготувати необхідну кількість вибухівки, що призвело до недостатніх наслідків (згодом на допиті Юсеф пошкодував про цю обставину). Також примітно, що причетність Юзефа до теракту у ВТЦ була підтверджена завдяки відбитку його пальця на пульті підривника. Вибух, не такий потужний, як припускав Юсеф, не зміг знищити всі докази.

Інші теракти[ред. | ред. код]

Рамзі Юсеф — перший, хто здогадався про можливість таранного використання захоплених пасажирських літаків . Втім, його план підірвати одразу 11 американських авіалайнерів не було реалізовано. Також, перебуваючи на Філіппінах, він планував замах на Папу Римського, який прибував туди з візитом (реальних дій не було через неефективну організацію злочину). Також на Філіппінах Рамзі Юсеф тренував місцевих терористів — аквалангістів та навчав їх вибухової справи та вчинив теракт на борту філіппінського авіалайнера над Тихим океаном; бомба вибухнула, вбивши одного та поранивши 10 пасажирів, але екіпаж посадив літак.

Арешт та вирок[ред. | ред. код]

Рамзі Юсеф був заарештований 7 лютого 1995 року в Пакистані під час підготовки до терактів на 11 американських літаках, при цьому пакистанські спецслужби, заарештувавши Юсефа, не помітили його спільника, який спав у сусідній кімнаті.

На суді суддя повідомив Юсефу:

…Ви не гідні називатися захисником Корану. Смерть – ось ваш єдиний бог та господар, ваша єдина релігія…[3]

Рамзі Юсеф відмовився відповідати на будь-які запитання. Залишилося нез'ясованим, хто його надіслав, постачав фальшивими документами та оплачував витрати. За однією з версій, замовником був його рідний дядько, відомий терорист Халід Шейх Мохаммед[2].

За теракт у Нью-Йоркському ВТЦ Рамзі Юсефа було засуджено до довічного ув'язнення плюс 240 років позбавлення волі[4] . В даний час він перебуває в американській в'язниці «ADX Florence».

У культурі[ред. | ред. код]

  • «Бомба на борту». 5-та серія 3-го сезону канадського документального телесеріалу «Розслідування авіакатастроф». Роль Рамсі виконав актор Сем Калілієх (англ. Sam Kalilieh).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lambert L. Encyclopædia Britannica
  2. а б Александр АГАМОВ. (03 марта, 01:27). США ПИАРЯТ ТЕРРОРИСТА (рос.). Утро.ru. Процитовано 2010-6-5.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. Игорь Ефимов. Грядущий Аттила (рос.). [www.lebed.com]. Процитовано 2010-6-5. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |datepublished= (можливо, |publication-date=?) (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. Judge recommends life in solitary for World Trade Center plotter. Associated Press. 9 січня 1998. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 28 серпня 2007.