Хосе Луїс Рамірес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хосе Луїс Рамірес
Народився 1935(1935)
Мадрид
Місце проживання Стокгольм
Країна  Іспанія
Національність Іспанець
Діяльність філософ, лікар
Галузь Філософія
Науковий ступінь доктор філософії

CMNS: Хосе Луїс Рамірес у Вікісховищі

Хосе́ Луї́с Рамі́рес (швед. José Luis Ramírez) — доктор філософії (Швеція).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Мадриді у 1935 році. Студіював філософію і філологію в Мадриді, Марбурзі, Уппсалі, Стокгольмі.

Працював бібліотекарем Історичного архіву «Робітничого руху» в Стокгольмі, редактором іспаномовного часопису Punto de Vista («Точка зору») та міжнародної служби Шведського радіо.

Був членом міської ради і виконавчої влади Ханінге (південний округ Стокгольма) в 1970—1980 рр., заступником мера, відповідальним за Муніципальне планування в 1977 і 1980 рр., керівником культурних та інформаційних комісій і проектів, завідувачем муніципального відділу культури і бібліотек Ради Людвіка (округ Далама) в 1980—1984 рр.

Від 1984 року в Скандинавському інституті планування («Нордплан», Стокгольм) працював над темою «Філософія дії», основаної на Арістотелевій Етиці, Політиці і Риториці (що у 1995 році вилилося в дисертацію про Skapande Mening (ісп. El Sentido Creador, «Творчий сенс як основа теорії дії й планування як наука про людину»).

Викладав докторантські курси у Скандинавському інституті проектування — 1987—1996 («Філософія для планувальників і дослідників планування», «Теорія дій як наука про людину»). Керував дослідницьким проектом «Теорія дії і планування як наука про людину» (1993—1995). Викладав у Вищій політехнічній школі Стокгольма, був професором на кафедрі в Інституті ландшафтної архітектури, а також викладав риторику як теорію пізнання і вираження в Стокгольмському університеті-коледжі.

Як редактор підготував шведською мовою до видання «Риторику» Арістотеля. Започаткував проект дослідження семітських та арабських впливів в європейській культурі.

Гостьовий лектор з 30-річним досвідом у численних європейських університетах.

Займається проектом дослідження семітських та арабських впливів у європейській культурі, зосібна наукового і філософського спадку Аверроеса, бере участь у створенні Культурного центру Аль-Андалус у шведському Мальмо.

Твори[ред. | ред. код]

Численні праці Раміреса присвячені, головно, дослідженню того, як використовується і діє мова в суспільстві і в суспільних рішеннях, а традиційна риторика осмислюється в рамках сучасної проблематики.

Джерела українською[ред. | ред. код]

Переклади праць:

Відкритий семінар «Пізнання і дія людини — Ідеї для філософії дії»:

Публікації в пресі[ред. | ред. код]

Джерела шведською та іспанською[ред. | ред. код]