Ранатра звичайна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ранатра звичайна
Імаго ранатри звичайної
Імаго ранатри звичайної
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Шестиногі (Hexapoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Напівтвердокрилі (Hemiptera)
Підряд: Справжні клопи (Heteroptera)
Родина: Водяні скорпіони (Nepidae)
Рід: Ranatra
Вид: Ранатра звичайна
Ranatra linearis
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Ranatra linearis
EOL: 611636
ITIS: 103758
NCBI: 280158

Ранатра звичайна[1] (Ranatra linearis) — клоп родини водяні скорпіони. Прісноводна комаха, що має довге струнке тіло та довгі ноги, й разом з буро-зеленим забарвленням нагадує паличку, звідки походить інша назва «водяний паличник» (не має стосунку до справжніх паличників). Хижий клоп, передні ноги хапальні, дозволяють ловити дрібних прісноводних тварин.

Опис[ред. | ред. код]

Передні хапальні ноги ранатри та голова з хоботком

Тіло довге, 3-3,5 см, вузьке, майже циліндричне, ноги довгі. Ранатра забарвлена в жовтувато-сірі тони, але за рахунок обростання водоростями може виглядати зеленуватою. Антени короткі, складаються з 3 члеників. Ротовий апарат у вигляді 3-членикового хоботка. Передньогруди видовжені. Передні ноги хапальні, з довгими тазиками, майже тієї ж довжини, що й стегна. Крила розвинені. Верхня поверхня черевця червонувата. На кінці черевця знаходяться 2 довгі дихальні трубки, такої ж довжини, що й тіло.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ранатра звичайна є хижаком на всіх етапах розвитку після виходу з яйця. Полює з засідки на дрібних тварин, що пропливають повз. Личинки першого віку полюють на дрібних ракоподібних: дафній, циклопів, водяних осликів тощо. Більші личинки та імаго споживають більших водяних комах. Ранатри будь-якого віку ловлять личинок комарів, при чому відмічено здатність зловити послідовно двох личинок, одну з яких комахе ссе, а іншу затискає в передній кінцівці. В лабораторних умовах показано, що імаго ранатри за добу здатне з'їсти до 89 личинок комарів родини Culicidae. Дорослі особини можуть поїдати водяних жуків розміром 0,5-1,7 см.[2]

Поширення[ред. | ред. код]

Розвопсюджена в Європі, Туреччині, на Кавказі, Середній Азії, в південному та Західному Сибіру, в Алжирі та Марокко.[3]

Значення для людини[ред. | ред. код]

Іноді вважається хижаком та харчовим конкурентом мальків риб у риборозводних господарствах, але за іншими даними шкода ранатри незначна.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Додаток 1 до рішення обласної ради шостого скликання від 18.11.2011 Перелік видів рослин, тварин і грибів, що підлягають особливій охороні на території Сумської області. Тварини. Архів оригіналу за 22 березня 2014. Процитовано 13 вересня 2018.
  2. а б Александр Прокин; М. Шаповалов; М. Сапрыкин (7 квітня 2018). Водные полужесткокрылые (Heteroptera: Nepomorpha, Gerromorpha) Северо-Западного Кавказа: фауна, зоогеография, экология. ЛитРес. с. 74—75. ISBN 978-5-04-109592-5.(рос.)
  3. Ranatra linearis (Linnaeus, 1758). Ukrainian Biodiversity Information Network/Національна мережа інформації з біорізноманіття(рос.)