Ратнапура (округ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ратнапура

синг. රත්නපුර දිස්ත්‍රික්කය
там. இரத்தினபுரி மாவட்டம்

Адм. центр Ратнапура
Країна Шрі-Ланка
Провінція Сабарагамува
Підрозділів 17
Населення
 - повне 1 015 807
 - густота 310
Площа
 - повна 3275 км²
Часовий пояс UTC+5:30
Вебсайт pubad.gov.lk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=114&Itemid=193&lang=en
Код ISO 3166-2 LK-91

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Ратнапура

Ратнапура (синг. රත්නපුර දිස්ත්රික්කය, там. இரத்தினபுரி மாவட்டம்) — один з 25 округів Шрі-Ланки. Входить до складу провінції Сабарагамува. Адміністративний центр — місто Ратнапура. Площа округу становить 3275 км²[1].

Населення[ред. | ред. код]

Населення округу за даними перепису 2001 року становить 1 015 807 осіб[2]. 86,83% населення складають сингали; 8,13% — індійські таміли; 2,83% — ланкійські таміли; 2,04% — ларакалла; 0,04% — малайці; 0,03% — бюргери і 0,10% — інші етнічні групи. 86,65% населення сповідують буддизм; 9,52% — індуїзм; 2,16% — іслам і 1,63% — християнство.

Походження назви[ред. | ред. код]

Назва Ратнапура – санскритське слово, що дослівно означає «Місто дорогоцінних каменів», від санскритського pura (місто) та ratna (дорогоцінний камінь). З давніх часів у Ратнапурі видобуваються такі камені, як «котяче око», аквамарини, аметисти, сапфіри і рубіни. Понад 2000 років тому, коли перші монахи-буддисти прибули сюди з північно-східних провінцій Індії (Бодх-Гая, Варанасі та Паталіпутра), вони не лише поширили буддизм, але оскільки їх вчення відбувалося переважно на мовах санскриту та палі, це вплинуло і на місцевий діалект.

Історія[ред. | ред. код]

До британського колоніального періоду Ратнапур був у складі спочатку королівства Сітавака, згодом Канді. В 1889 році було утворено провінцію Сабараґамуву, до складу якої разом з округом Кеґалле увійшов й округ Ратнапур.

У травні 2003 року Ратнапур пережив одну з найбільших повеней за часів незалежності Шрі-Ланки.

Природа[ред. | ред. код]

Навколишня територія – популярне місце для туристів і гарне місце для спостереження за птахами. З Ратнапури починається маршрут на гору Шрі-Паду (пік Адама). Улюбленим місцем відпочинку є лісовий заповідник Сінгараджа та Національний парк Удавалаве.

Корисні копалини, сільське господарство[ред. | ред. код]

Найбільші сапфіри «Блакитна красуня Азії» (вагою 400 карат) і «Зірка Індії» (536 карат) були знайдені поблизу Ратнапура. Також поблизу міста відбувається видобуток графіту. Крім видобутку дорогоцінних каменів, місто відоме вирощуванням рису та фруктів. Великі плантації чайних та каучукових дерев оточують місто. Чай, який вирощують у цьому регіоні, називають низькорослим чаєм.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Department of Census and Statistics [Архівовано 27 січня 2013 у Wayback Machine.] Fläche der srilankischen Distrikte
  2. Department of Census and Statistics [Архівовано 14 липня 2011 у Wayback Machine.] Statistisches Amt von Sri Lanka

Посилання[ред. | ред. код]