Рауль Кубас Грау

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рауль Кубас
Raúl Cubas Grau
Рауль Кубас
Рауль Кубас
Президент Парагваю
15 серпня 1998 — 28 березня 1999
Попередник Хуан Карлос Васмосі
Наступник Луїс Ґонсалес Маккі
Народився 23 серпня 1943(1943-08-23) (80 років)
Асунсьйон, Парагвай
Відомий як політик, інженер
Громадянство Парагвай Парагвай
Національність парагваєць
Alma mater Національний університет Асунсьйона
Політична партія Партія Колорадо (Парагвай)
Професія інженер, політик
Підпис

Рауль Кубас Грау (ісп. Raúl Cubas Grau рід. 23 серпня 1943, Асунсьйон, Парагвай) — парагвайський політик, інженер, міністр фінансів в 1996, президент Парагваю в 19981999, пішов у відставку після розкриття своєї участі у вбивстві віцепрезидента Луїса Марії Арганії і емігрував.

Життєпис[ред. | ред. код]

Кубас навчався на інженера в Національному університеті Асунсьйона.

В молодості працював інженером-електриком, а в 1993, будучи членом партії Колорадо, був призначений міністром фінансів Парагваю.

У 1998 Кубас вступив у передвиборчу гонку в парі з генералом Ліно Ов'єдо. Однак за кілька місяців до виборів Ов'єдо був засуджений до 10 років тюремного ув'язнення за участь в спробі перевороту в 1996.

Проте, Кубас виграв вибори в травні 1998 з 54 % голосів під гаслом «Кубас в уряді, Ов'єдо у владі».

Вперше після закінчення диктатури Стресснера кандидат в президенти виграв вибори вже в першому турі.

У червні парагвайський Конгрес прийняв закон, за яким навіть президент не міг помилувати ув'язненого, що не відбув хоча б половину призначеного тюремного терміну.

Однак в серпні, через три дні після своєї інавгурації, Кубас домігся звільнення Ов'єдо із в'язниці.

Незважаючи на наказ Верховного суду Парагваю в грудні 1998, Кубас відмовився відправити Ов'єдо назад до в'язниці.

У відповідь палата депутатів проголосувала за звинувачення президента в зловживанні владою в лютому 1999, але двох голосів не вистачило для офіційного імпічменту.

У березні 1999 у своєму автомобілі був розстріляний віцепрезидент Луїс Марія Арганьяг, що зайняв у 1998 місце Ов'єдо в списку Кубаса. Приводом до вбивства, як багато хто вважав, стали суперечки Арганьї з президентом про долю Ов'єдо. У країні почалися масові протести і страйки робітників з вимогою суду над Кубасом.

В ході зіткнень сім чоловік були вбиті поліцією, десятки поранені.

Президент практично повністю позбувся підтримки. На наступний день після вбивства палата депутатів переважною більшістю голосів затвердила імпічмент Кубасу. Кубас пішов у відставку 28 березня 1999 і втік до Бразилії.

Суд пізніше наказав повернути Ов'єдо назад до в'язниці. Кубас повернувся в Парагвай в 2002 і відразу ж був заарештований і засуджений за змову з метою вбивства Арганьї.

У жовтні 2004 його донька Сесілія Кубас була викрадена бойовиками зі своєї квартири в Асунсьйоні. Парагвайські сили безпеки почали пошуки, і Кубас заплатив викуп в $ 800,000. Однак в підсумку тіло Сесілії було знайдене в підвалі будинку за межами Асунсьйона в лютому 2005. Їй було 32 роки. Були заарештовані чотири людини, в тому числі один передбачуваний член колумбійської повстанської армії FARC. У липні 2006 двоє підозрюваних у викраденні і вбивстві отримали статус біженців в сусідній Болівії [1] [Архівовано 9 березня 2017 у Wayback Machine.].