Рахівник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рахівник — молодший бухгалтер або помічник бухгалтера, що виконує первинні, допоміжні функції бухгалтерського обліку. Тепер термін хоч і не є архаїзмом, проте як назва професії майже не вживається.

Відмінність від бухгалтера[ред. | ред. код]

Прийнято вважати, що терміни рахівник і бухгалтер позначають одну й ту ж професію і є синонімічними парами за типом льотчик/пілот або літак/аероплан, де перше слово чисто російського походження, а друге запозичене з іноземних мов, у даному випадку (нім. Buchhalter від buch — книга, halter — тримач) за часів реформ Петра Великого. Однак, всупереч поширеній думку, ці терміни не є синонімами.

Якщо проводити аналогії з медициною, то бухгалтер — це доктор, а рахівник — це фельдшер. Пересічні рахівники співвідносилися з бухгалтерами приблизно так само, як рядові кухаря співвідносяться з шеф-кухарем, або рядові палатні медсестри зі старшою медичною сестрою. Тобто виконувані функції практично одні і ті ж, однак бухгалтер, на відміну від рядового рахівника, володіє більш високою кваліфікацією.

Походження слова[ред. | ред. код]

Термін «рахівник» в російську мову ввів Федір Венедиктович Єзерський[1], винахідник «руської потрійної бухгалтерії» і видавець «Журналу Суспільства рахівників», який наполягав на використанні в бухгалтерському справі російських слів замість запозиченої термінології. Так, наприклад, Єзерський пропонував наступні заміни: «бухгалтерія» — «рахівництво», «актив» — «кошти», «пасив» — «погашення», «кредит» — «витрата», «сальдо» — «залишок» і так далі.

Слово прижилося, однак стало позначати не бухгалтера взагалі, а співробітника, що виконує допоміжні бухгалтерські функції.

Функції рахівника[ред. | ред. код]

Згідно зі «Словником бухгалтерських термінів»[2] у рахівника в порівнянні з бухгалтером коло професійних функцій. Його функції обмежуються в основному реєстрацією операцій в журналі і внесенням проводок у бухгалтерський регістр.

Згідно з «Великому бухгалтерському словнику»[3] рахівник це працівник бухгалтерії, в посадові обов'язки якого входить виконання під безпосереднім керівництвом бухгалтера роботи із заповнення облікових регістрів і таблиць на підставі даних первинних документів (вимог на матеріали, нарядом на відрядні роботи та ін). Рахівник здійснює також реєстрацію бухгалтерських проводок і рознесення їх за рахунками, проводить нескладні розрахунки за окремими ділянками бухгалтерського обліку, приймає і контролює правильність оформлення первинних документів, готує їх до рахункової обробки, а також для складання встановленої бухгалтерської звітності. Бере участь у здійсненні заходів, спрямованих на зміцнення господарського розрахунку.

Рахівники в колгоспах[ред. | ред. код]

Якщо колгосп був великим, то правління приймало на роботу не рахівника, а повноцінного бухгалтера.

У списку кваліфікацій профшкіл бухгалтерів колгоспного обліку зазначені такі професії через кому: інструктор-бухгалтер, бухгалтер колгоспу, рахівник колгоспу.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. И. В. Заховаева Счетовод и бухгалтер: кто есть кто? [Архівовано 3 липня 2017 у Wayback Machine.] // Журнал «Бюджетный учёт» № 2 от 20.02.2007
  2. Словарь бухгалтерских терминов / Джоэл Дж. Сигел, Джей К. Шим.-М., 2001
  3. Большой бухгалтерский словарь Счетовод [Архівовано 30 травня 2017 у Wayback Machine.]