Рибалко Вікторія Юріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рибалко Вікторія Юріївна
Загальна інформація
Громадянство  Україна
Народження 26 жовтня 1982(1982-10-26)[1] (41 рік)
Дніпропетровськ, Українська РСР, СРСР
Alma mater Університет Мену
Спорт
Вид спорту легка атлетика
Дисципліна стрибки в довжину
Участь і здобутки

Вікторія Юріївна Рибалко (нар.. 26 жовтня 1982, Дніпропетровськ, Українська РСР) — українська легкоатлетка, спеціалістка по стрибках в довжину. Виступала за збірну України з легкої атлетики в період 1999—2012 років, учасниця ряду великих міжнародних змагань, в тому числі двох літніх Олімпійських ігор.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вікторія Рибалко народилася 26 жовтня 1982 року в місті Дніпропетровську Української РСР . Дитинство провела в Молдові, де в той час працювали її батьки, потім повернулася на Україну і оселилася в Запоріжжі. Серйозно займатися легкою атлетикою почала у віці 11 років, проходила підготовку під керівництвом заслуженого тренера СРСР Василя Івановича Телегіна. Перебувала у складі спортивного товариства «Україна» (Запоріжжя).

Вперше Вікторія Рибалко заявила про себе на міжнародній арені в сезоні 1999 року, коли увійшла до складу української національної збірної та побувала на літніх європейських юнацьких Олімпійських днях в Данії, звідки привезла нагороду срібного гідності, виграну в стрибках в довжину.

Восени 1999 року поїхала вчитися до США, вступивши до Університет Мена — успішно виступала на різних студентських змаганнях, була другою серед стрибунів у довжину в першому дивізіоні Національної асоціації студентського спорту.

У 2008 році Вікторія Рибалко була включена до Залу слави Університету Мен. Отримала ступінь бакалавра наук в області біохімії і мікробіології.

У 2006 році в стрибках у довжину посіла четверте місце на чемпіонаті Європи в Гетеборзі.

У 2007 році відзначилася виступами на європейській першості в приміщенні в Бірмінгемі і на чемпіонаті світу в Осаці, де була сьомою та одинадцятою, відповідно.

Завдяки низці вдалих виступів Вікторія Рибалко удостоїлася права захищати честь країни на літніх Олімпійських іграх 2008 року в Пекіні. У програмі стрибків у довжину показала на попередньому етапі результат 6,43 метра і не змогла кваліфікуватися до фінальної стадії[2].

Після пекінської Олімпіади Вікторія Рибалко залишилася в складі легкоатлетичної команди України і продовжила брати участь в найбільших міжнародних змаганнях. Так, в 2009 році вона виступила на світовій першості в Берліні, де стала в своїй дисципліні сімнадцятою.

У 2010 році змагалася на чемпіонаті Європи в Берселоні і на чемпіонаті світу в приміщенні в Досі .

Брала участь у світовій першості 2011 року в Тегу, була в кваліфікації п'ятнадцятою.

Пройшла відбір на Олімпійські ігри 2012 року в Лондоні — в заліку стрибків у довжину на цей раз подолала відстань в 6,29 метра, чого знову виявилося недостатньо для попадання до фінальних змагань[3] .

Завершивши спортивну кар'єру, продовжила навчання в США: отримала ступінь магістра наук в області імунології в Рочестерському університеті і ступінь доктора філософії в галузі спортивної фізіології в Техаському університеті[4] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. World Athletics database
  2. long jump women results - Athletics - Beijing 2008 Olympics. www.olympic.org. Процитовано 26 квітня 2015.
  3. long jump women results - Athletics - London 2012 Olympics. www.olympic.org. Процитовано 26 квітня 2015.
  4. Артём Ананьевский (9 червня 2008). Рыбалко: «На северо-востоке Америки меня знали все». sport.ua. Процитовано 6 жовтня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]