Рибалочка-геркулес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рибалочка-геркулес

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сиворакшоподібні (Coraciiformes)
Родина: Рибалочкові (Alcedinidae)
Рід: Рибалочка (Alcedo)
Вид: Рибалочка-геркулес
Alcedo hercules
Laubmann, 1917
Посилання
Вікісховище: Alcedo hercules
Віківиди: Alcedo hercules
ITIS: 554548
МСОП: 22683024
NCBI: 390725

Риба́лочка-геркулес[2] (Alcedo hercules) — вид сиворакшоподібних птахів родини рибалочкових (Alcedinidae). Поширений у Південно-Східній Азії.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид трапляється в Південному Китаї, включаючи острів Хайнань (рідкісний), на сході Непалу (бродяга), у Бутані (рідкісний), північно-східній Індії (рідкісний), Бангладеш (бродячий), М'янмі (від рідкого до досить поширеного на півночі, заході та півдні), північно-західном Таїланді (дуже рідкісний відвідувач), Лаосі (незвичайний або місцево поширений на півночі та в Аннамітських горах, рідкісний південніше) та В'єтнамі (досить поширений у західному Тонкіні та Аннамі). Враховуючи його лінійне поширення вздовж річок і, отже, обмежений ареал, загальний розмір популяції, можливо, помірно малий.

Часто відвідує невеликі річки та водні шляхи у вічнозелених лісах, горбистих регіонах або глибоких ярах. Іноді зустрічається біля струмків поблизу лісистих сільськогосподарських угідь. Діапазон його висоти в основному становить від 400 до 1000 м

Опис[ред. | ред. код]

Рибалочка-геркулес має тіло завдовжки 22 см і є найбільшим представником роду Alcedo. Нагадує блакитного рибалочку (Alcedo atthis). Через різницю в розмірах ці два види легко відрізнити. Рибалочка-геркулес характеризується ультрамариново-блакитною головою, темно-синіми верхівками крил і білим горлом. Грудка, живіт і нижня сторона крил червонуваті. Як і у блакитного рибалочки, у самців дзьоб повністю чорний, у самиць — червоний піддзьоб.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2022). Alcedo hercules: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 22 червня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]