Ритм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ритм (грец. ῥυθμός — розміренність) — рівномірне чергування мовних, звукових, зображальних елементів у відповідній послідовності; періодичне рівномірне чергування звуків, рухів, зображень за такими ознаками, як сила, тривалість тощо.

У переносному значенні — розміреність, злагодженість у протіканні чогось.

Ритм у музиці[ред. | ред. код]

Ритм — чергування і співвідношення сильних і слабких долей та акцентів; один із трьох основних елементів музики, нарівні з мелодією і гармонією, часова організація послідовності та групування тривалостей звуків і пауз, не пов'язана з їхнім висотним положенням. Засобом вимірювання ритму є метр.

Ритм у спортивній гімнастиці[ред. | ред. код]

Ритм — це поєднання у часі сильних, акцентованих частин руху із слабкими, пасивними.[1] Ритмічне чергування м'язового напруження й розслаблення — один з показників правильності виконання руху.

Ритм у поезії[ред. | ред. код]

Ритм — чергування наголошених і ненаголошених, або довгих і коротких складів.[2]

Докладніше: Ритм (література)

Ритм у часі у людини[ред. | ред. код]

Щоденний і тижневий ритм визначається, серед іншого, встановленим робочим часом, а також годинами роботи, розкладом і знижками в непіковий період. Ритм дня і року також визначається, серед іншого, денним світлом і зовнішньою температурою. Школи часто мають тижневий розклад.

Місячний ритм іноді визначається днем ​​виплати доходу з отриманими доходами за місяць і невеликими фінансовими резервами.

У різних релігіях існує тижневий ритм щодо дня відпочинку/святого дня (зазвичай це неділя, субота чи п'ятниця).

Людина також може прив'язуватися до певного знайомого ритму без зовнішніх факторів.

Під час переведення годинника (з літнього часу на зимовий) можна розрізнити фактори, які пов’язані з годинником (встановлений робочий час, години роботи, розклади та знижки в непіковий час) і природні фактори (денне світло та зовнішня температура).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Айунц Л.Р. Гімнастика. (Коротко про головне) Методичні матеріали до теортичної підготовки студентів факультету фізичного виховання i спорту. — Житомир: Вид-во ЖДУ, 2008. — 62 с.
  2. Ритм // Українська мала енциклопедія : 16 кн. : у 8 т. / проф. Є. Онацький. — Накладом Адміністратури УАПЦ в Аргентині. — Буенос-Айрес, 1964. — Т. 7, кн. XIII : Літери Риз — Се. — С. 1591-1592. — 1000 екз.

Джерело[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]