Ритізма кленова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ритізма кленова
Листя явору пошкоджене ритізмою кленовою
Листя явору пошкоджене ритізмою кленовою
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Підцарство: Вищі гриби (Dikarya)
Відділ: Аскомікотові гриби (Ascomycota)
Підвідділ: Pezizomycotina
Клас: Леоціоміцети (Leotiomycetes)
Підклас: Leotiomycetidae
Порядок: Ритисмальні (Rhytismatales)
Родина: Ритізмові (Rhytismataceae)
Рід: Ритізма (Rhytisma)
Вид: Ритізма кленова
Rhytisma acerinum
(Pers., 1794) Fr. 1818
Посилання
Вікісховище: Rhytisma acerinum
EOL: 1014456
NCBI: 168924
MB: 196891
IF: 196891

Ритізма кленова (Rhytisma acerinum) — вид паразитичних аскомікотових грибів родини ритізмових (Rhytismataceae)[1].

Опис[ред. | ред. код]

Плодове тіло — строми діаметром 1-1,5 см і заввишки близько 0,1 см. За формою це опуклі чорні плями з нерівним краєм і звивисто-шорсткою або дрібнопупирчастою поверхнею, на зеленому листі мають світлу жовтувато-зелену облямівку, на жовтому і опалому листі — чисто чорні, іноді з білою окантовкою. Апотеції, що виникають весною на місці росту гриба, щілиноподібно розкриваються для викиду спор.

Екологія[ред. | ред. код]

Зростає від середини липня (конідії) до пізньої осені (строми) в парках і лісах, паразитує на листі різних видів клена. Гриб викликає хворобу, що відома під назвою «чорна плямистість клена», яка стимулює раннє опадання листя. Хвороба зустрічається досить часто. Конідіальна форма починає рости у вигляді жовтуватих плям (Melasmia acerina)[2] на верхній стороні зеленого листя з середини літа, до осені розвивається сумчаста стадія у вигляді чорних плям (строми з сумками), сумки зимують на опалому листі, весняне спороношення заражає молоде листя.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Roland W.S. Weber and John Webster (2002). Teaching techniques for mycology: 18. Rhytisma acerinum, cause of tar-spot disease of sycamore leaves. Mycologist, 16 , pp 120—123
  2. «Tar Spot of Maple Key Words: Plant Disease, Acer, 'Rhytisma acerinum, Melasmia acerina, Rhytisma punctatum',.» UNIVERSITY OF NEBRASKA — NU-Distance Classroom. Web. 22 Oct. 2011. <http://nu-distance.unl.edu/homer/disease/hort/Trees/MaTarSpt.html [Архівовано 12 жовтня 2011 у Wayback Machine.]>.
  3. Cornell University. Tar Spots of Maple. May 2011. Web. 22 Oct. 2011. <http://plantclinic.cornell.edu/factsheets/tarspotofmaple.pdf [Архівовано 30 червня 2018 у Wayback Machine.]>.