Кройтор Роман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кройтор Роман
Народився 12 грудня 1926(1926-12-12)
Йорктон, Саскачеван, Канада
Помер 17 вересня 2012(2012-09-17) (85 років) або 16 вересня 2012(2012-09-16)[1] (85 років)
Квебек, Канада
Країна  Канада
Діяльність кінорежисер, кінопродюсер, винахідник, продюсер, режисер, сценарист
Галузь документальний фільм, IMAX і комп'ютерна анімація
Alma mater Університет Манітоби
Знання мов англійська[2]
Заклад Національне кінематографічне управління Канади і IMAX Corporation
Роки активності з 1952
Жанр cinéma véritéd і IMAX
IMDb ID 0471993

Рома́н Кро́йтор (англ. Roman Kroitor; 12 грудня 1926, Йорктон, Саскачеван, Канада — 16 вересня 2012, Квебек, Канада) — магістр філософії та психології.

Біографія[ред. | ред. код]

Батьки Романа Кройтора — українські емігранти.

Навчався у Манітобському університеті (магістр філософії та психології).

Р. Кройтор першим впровадив нові кінематографічні методи, котрими його послідовники користуються десятиліттями. Також Р. Кройтор став першим режисером, котрий застосував легкі знімальні камери. Його «Лабіринт» з Коліном Лоу був визнаний найкращим фільмом на «Експо-67». Як винахідник у галузі технологій стереокіно Р. Кройтор, зокрема, розробив процес математичного моделювання для тривимірної мультиплікації. Разом з Гремом Фергюсоном, Робертом Керром та Уільмом Шоу розробили та запатентували стандарт IMAX. Також він є співзасновником коропорації IMAX Corporation.

"Я думав, — згадував винахідник, — як було б здорово, коли б художник міг безпосередньо створювати стереоскопічні просторові образи так, як він малює їх на папері. Аніматори люблять малювати й не люблять клавіатуру, комп'ютерну «мишу» і складні технічні маніпуляції. З новим пристроєм SANDRE (пристрій для малювання стереоанімації) художник може відтепер вручну малювати і перетворювати кадр в стереоформат.

Винахід Р. Кройтора гарантує мультиплікаторам комп'ютерне забезпечення творчості, яку спроможні обмежити лише кордони творчої уяви.

Як кінорежисер-постановник Р. Кройтор зняв перший у світі телесеріал «Безпристрасний погляд» — галерею досконалих кінопортретів публічних людей, таких як Стравінський, Рол Анка та інших. Разом з Робертом Керром та Гремом Фергюсоном заснував мульти-екранну корпорацію. Він також режисер фільму «Самотній хлопчик», який завоював приз «Фільм року» в 1963. Продюсер та сценарист фільму «Тигреня».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Література[ред. | ред. код]

  • Віталій Абліцов. Галактика «Україна». Українська діаспора: видатні постаті: монография / В. Г. Абліцов. — Київ : КИТ, 2007. — 436 с.

Посилання[ред. | ред. код]