Ростовський військовий інститут ракетних військ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Росто́вський військо́вий інститу́т раке́тних військ і́мені головно́го ма́ршала артиле́рії М. І. Недє́ліна (рос. Ростовский военный институт ракетных войск имени главного маршала артиллерии М. И. Неделина) — військовий навчальний заклад Міністерства оборони Російської Федерації у місті Ростов-на-Дону. Готував військових спеціалістів для ракетних військ стратегічного призначення Росії. Станом на липень 2011 року закритий у зв'язку із загальною реформою вищої освіти[1].

Історія[ред. | ред. код]

На виконання постанови Ради міністрів СРСР від 19 вересня 1951 року й наказу Військового міністра СРСР від 10 жовтня 1951 року на території Ростовського артилерійського училища було створене Ростовське вище артилерійське інженерне училище з чотирирічним терміном навчання. Училище готувало військових інженерів для інженерних бригад Резерву Верховного Головнокомандування і ракетних частин ППО СРСР та підпорядковувалося командувачу артилерією Радянської Армії.

Зі створенням у 1959 році ракетних військ стратегічного призначення (РВСП) училище увійшло до їх складу.

У жовтні 1961 року училищу присвоєне ім'я першого головнокомандувача РВСП головного маршала артилерії М. І. Недєліна.

У подальшому училище неодноразово змінювало свою назву:

  • з вересня 1962 року — Ростовське вище командно-інженерне училище імені головного маршала артилерії М. І. Недєліна;
  • з квітня 1972 року — Ростовське вище військове училище імені головного маршала артилерії М. І. Недєліна;
  • з травня 1973 року — Ростовське вище військове командне училище імені головного маршала артилерії М. І. Недєліна;
  • з березня 1981 року — Ростовське вище військове командно-інженерне училище імені головного маршала артилерії М. І. Недєліна;
  • з червня 1983 року — Ростовське вище військове командно-інженерне училище ракетних військ імені головного маршала артилерії М. І. Недєліна.

На підставі постанови Уряду Російської Федерації від 29 серпня 1998 року № 1009 і наказу Міністра оборони Російської Федерації від 16 вересня 1998 року № 417 училище перетворене на Ростовський військовий інститут ракетних військ з приєднанням до нього як філії Ставропольського вищого військового інженерного училища зв'язку імені 60-річчя Великого Жовтня.

За роки існування підготовлено загальною кількістю понад 20 тисяч офіцерів-ракетників, інженерів і політпрацівників. Понад 90 випускників ВНЗ стали генералами.

Начальники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Військові училища Росії (рос.). Архів оригіналу за 19 травня 2021. Процитовано 26 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]