Рєзнік Андрій Вікторович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рєзнік Андрій Вікторович
 Капітан
Загальна інформація
Народження 1987(1987)
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ Служба безпеки України
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)
Майстер спорту України
Майстер спорту України

Андрі́й Ві́кторович Рє́знік — капітан у відставці Збройних сил України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Майстер спорту міжнародного класу, член національної збірної з панкратіону — починаючи 2007 роком, багаторазовий чемпіон України, починаючи з 2007-го, 2009 — чемпіон Європи , 2010 — чемпіон світу з панкратіону, срібний призер Всесвітніх ігор з єдиноборств. Співзасновник сумського дитячого військово-спортивного товариства «Доблесть».

5 травня 2014-го спецпідрозділ «Альфа» потрапив у засідку терористів під Слов'янськом. Попередньо закидавши вояків гранатами й мінами, впритул розстріляли підрозділ, командир сумської «Альфи» Олександр Аніщенко помер, захищаючи поранених.

Старший лейтенант Рєзнік витягував побратима з поля бою, коли в нього влучила трасуюча куля. Пройшовши крізь бронежилет під серцем Андрія, куля пошкодила хребет та спинний мозок.

Довезли до ізюмського госпіталю, весь час не втрачав свідомості. В Харкові видалили селезінку, частину підшлункової залози, до 90 % шлунка. Після кількох складних операцій та збирання волонтерами коштів — загалом понад 150 000 доларів — перевезли на лікування до Тель-Авіва.

Нагороди[ред. | ред. код]

25 березня 2015 року за вагомий особистий внесок у зміцнення національної безпеки, високий професіоналізм, зразкове виконання службового обов'язку та з нагоди Дня Служби безпеки України нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Джерела[ред. | ред. код]