Різдво в Ефіопії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різдво в Ефіопії
Офіційна назва амх. Genna
Інші назви Ґенна
Ким святкується Ефіопія Ефіопія
Тип християнське
Значення Народження Ісуса Христа
Дата 7 січня
CMNS: Різдво в Ефіопії у Вікісховищі

Різдво в Ефіопії, Ґенна (амх. ገና; Genna) — державне свято Ефіопії, що відзначається 7 січня[note 1]. Особливістю ефіопського Різдва є традиційний хокейний матч, який здавна асоціюється зі святом. Вважається, що в ніч, коли народився Ісус, пастухи пасли свої стада.

Різдво в цій країні відзначається 7 січня такими церквами, як:

Християни повинні постити 43 дні, що відомі як Цоме Небіят або Піст Пророків. Вони повинні утримуватися від щоденних продуктів та алкогольних напоїв. Люди носять одяг «нетела» і відвідують богослужіння вночі. У Лалібелі відбуваються паломництва до відомих храмів.

Огляд[ред. | ред. код]

Хайле Селассіє займається традиційним видом спорту на Різдво.

Ефіопське Різдво, також зване Ґенна, святкується 7 січня як день народження Ісуса, поряд з Еритрейською та Коптською орієнтальними православною церквами[1]. Його також відзначають протестантські та католицькі церкви країни[2]. Однією з особливостей ефіопського Різдва є традиційна гра, схожа на хокей. Вважається, що ця гра була розроблена пастухами, які пасли свої стада в ніч, коли народився Ісус[3][4].

Ефіопські православні християни повинні постити протягом 43 днів, які також відомі як Цоме Небіят або Піст Пророків. Піст також містить утримання від усіх не скоромних продуктів і психоактивних речовин, включаючи алкоголь і м'ясо. Починаючи з 25 листопада, піст вважається «очищенням тіла від гріха» перед Ісусом Христом[5].

Урочистості[ред. | ред. код]

На Різдво носять білий тонкий одяг з бавовни, який також називається «нетела». Напередодні Різдва ефіопські християни відвідують нічну церковну службу, яка зазвичай починається близько 6 години вечора і закінчується о 3 годині ночі. Люди оточують церкву і починають довгий хресний хід навколо церкви. Святкування — це спільний досвід та відданість вірі. Свято приваблює паломництво до відомих церков Лалібелі[6].

Зауваження[ред. | ред. код]

  1. У громадян Ефіопії Різдво не припадає на той самий день, що й у західних і більшості східних християн, хоча вони святкують його в одну дату — 25 грудня. Це тому, що Ефіопська православна церква Тевахедо та Ефіопська католицька церква використовують ефіопський календар, який ідентичний юліанському календарю, а не новоюліанський чи григоріанський календарі. З 1901 року юліанський календар відстає від григоріанського на 13 днів до 2100 року. Протягом цього періоду 25 грудня в юліанському календарі — Різдво для громадян Ефіопії — відповідає 7 січню наступного року в григоріанському календарі. У 2101 році юліанський календар відставатиме вже на 14 днів, як наслідок, Різдво Христове громадяни Ефіопії відзначатимуть 8 січня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Introducing the Ethiopian Christmas!. Tana Forum (англ.). Процитовано 29 вересня 2022.
  2. Ethiopians celebrate Genna / Christmas today – New Business Ethiopia (амер.). Процитовано 29 вересня 2022.
  3. Ethiopian Christmas in Ethiopia in 2023. Office Holidays (англ.). Процитовано 29 вересня 2022.
  4. JPC-DESIGN. Christmas in Ethiopia on whychristmas?com. Why Christmas (англ.). Процитовано 29 вересня 2022.
  5. Christmas in Ethiopia. Brilliant Ethiopia (англ.). Процитовано 23 грудня 2022.
  6. Admin (7 січня 2022). Ethiopian Christmas - Orthodox Christmas - celebrated. Borkena Ethiopian News (англ.). Процитовано 29 вересня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]