Саломон (король Арморики)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саломон
Помер 436
Титул король
Батько Gradlond
Діти Aldroend

Саломон I (фр. Salomon Ier брет. Salaün I убитий в 446) — легендарний або напівлегендарний бретонський правитель. За одними даними — король Арморики[1], за іншими — володар Нанта[2]. Традиційні дати правління — 434—446 роки.

Біографія[ред. | ред. код]

Більшість відомостей про Саломона I містяться в працях бретонських істориків Пізнього Середньовіччя, основними джерелами для яких були раніші оповіді, в тому числі, пов'язані з походженням знатного французького роду Роган. В остаточному вигляді звід оповідань про перших правителів Бретані був викладений у праці історика початку XVI століття Алена Бухара[fr][3][4].

Згідно з даними Бухара і його послідовників, Саломон I був сином принца Урбіена і онуком першого правителя Арморики Конана Меріадока. Деякий час вважалося, що Саломон успадковував своєму дідові в 421 році і правив до 434 року, коли на престолі його змінив король Градлон Великий. Однак пізніше було встановлено, що Урбіен і Градлон — це одна і та ж особа. Після цього Саломона I стали вважати третім правителем Арморики, датуючи його правління 434—446 роками[5][6].

Аж до кінця XIX століття в працях істориків переважало некритичне ставлення до відомостей, які містилися в працях Алена Бухара. У них Саломон I був представлений правителем незалежного королівства, союзного Західній Римської імперії. Повідомлялося, що Саломона поважаємо імператором Валентиніаном III і його матір'ю Галла Плацидія, що він відновив федератний договір з імперією і що його дружиною була дочка римського патриція Флавія. У той же час Саломон скасував римський закон про продаж в рабство дітей неспроможних боржників, яких до того тисячами виставляли на торги в порту Квентовік. Розповідалося, що цей правитель Арморики вів успішні війни з вестготами і аланами за контроль над басейном Луари. Пов'язаний родинними зв'язками зі святим Патриком[7], Саломон I надавав заступництво християнству, будував нові церкви, засновував монастирі і з пошаною прийняв священну реліквію, голову апостола Матвія. Значно знизивши податки для церков, Саломон підвищив податкові збори з усіх своїх підданих, сподіваючись за допомогою цих коштів утримувати військо для відбиття нападів зовнішніх ворогів. Це викликало заколот, і в 446 році Саломон I був убитий своїми підданими у вівтаря однієї з церков. Місцем його смерті називають або Нант, чи в село Ле-Мартир близько Ландерно. Перекази повідомляють, що Саломон був батьком трьох синів і однієї дочки: Алдріена, який успадкував після смерті батька його бретонські володіння, короля Британії Костянтина, святого Кебі і Ріенегільди, матері святого Ільтуда[1] .

Тільки в кінці XIX століття французький історик Артур Ла Бордери[fr] встановив, що відомості про Конана Меріадока і його найближчих наступників мають частково легендарний, частиною літературний характер і дуже мало відповідають історичним реаліям IV—VII століть[4] .

У деяких районах Бретані Саломон I шанувався в лику мученика (день пам'яті — 25 липня), проте, ймовірно, він був зарахований до християнських святим через його помилкової ідентифікації з правителем Бретані, королем Саломоном III[8][9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Roujoux P. G. Histoire des rois et de ducs of Bretagne. — Duféy, 1839. — Т. I. — P. 137—145.
  2. Seigneurs de Nantes (фр.). infoBRETAGNE.com. Архів оригіналу за 9 квітня 2013. Процитовано 16 липня 2017.
  3. Brittany. Introduction (англ.). Foundation for Medieval Genealogy. Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 16 липня 2017.
  4. а б Koch J. T. [1] — ABC-CLIO, 2006. — P. 474—475. — ISBN 978-1-8510-9440-0. Архівовано з джерела 19 вересня 2020
  5. Starr B. D. Ancestral Secrets of Knighthood. — BookSugre Publishing, 2007. — P. 124—125. — ISBN 978-1-4196-8012-0.
  6. Kings of the Bretons (Vannetais / Britanni / Britanny) (англ.). The History Files. Архів оригіналу за 9 квітня 2013. Процитовано 16 липня 2017.
  7. Его бабка Дарерка Ирландская была сестрой святого Патрика.
  8. de Garaby, M-J. Vies des bienheureux et des saints de Bretagne, pour tous les jours de l'année. — Saint-Brieuc : L. Prud’homme, Imprimeur-Libraire, 1839. — P. 142—144.
  9. Manet F. G. P. B. Histoire de la Petite-Bretagne. — L'auter, 1834. — Т. I. — P. 56—58.