Самсон погрожує своєму тестеві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Самсон погрожує своєму тестеві
Simson bedreigt zijn schoonvader

Автор Рембрандт
Час створення 1635
Розміри 158,5 × 130,5
Матеріал Полотно
Техніка олійні фарби
Місцезнаходження Берлінська картинна галерея (Берлін)

Самсон погрожує своєму тестеві (нід. Simson bedreigt zijn schoonvader) — картина Рембрандта, написана 1635 року. Зберігається в Берлінській картинній галереї.

Сюжет[ред. | ред. код]

За біблійними переказами, Самсон, герой народу Ізраїля, одружився з дочкою філістимлянина, представника ворожого народу. Дізнавшись про шлюб з Самосоном, батько дочки вирішив не пускати його у дім й навіть стверджував, ніби його дочка вже віддана іншому. Розгніваний Самсон вирішив нарешті помститися філістимлянам.

1. А по часі сталося в днях жнив пшениці, і відвідав Самсон з козлям свою жінку та й сказав: Нехай увійду я до моєї жінки, до кімнати. Та батько її не дав йому ввійти.

2. І сказав її батько: Я дійсно подумав був, що ти справді зненавидів її, а тому я дав її твоєму дружкові. Чи молодша сестра її не ліпша від неї? Нехай же вона буде тобі замість неї.

3. І сказав їм Самсон: Цього разу я не буду винний перед филистимлянами, коли я зроблю їм зло. (Книга Суддів 15:1-3)

Опис[ред. | ред. код]

Рембрандт зобразив Самосна перед зачиненими дверима будинку тестя якраз у той момент, коли молодий герой вирішує помститися ненависним філістимлянам. Рембрандт і в цій картині виступив, як майстер зображення світла; так яскраво освітленим на картині є обличчя Самсона та його загрозливо здійнятий, важкий кулак, тоді як тінь від нього падає на будинок. У віконці на мить показується старий батько дівчини, який виглядає доволі наляканим. Та все-таки основна увага на картині зосереджена на постаті Самсона. Художник майстерно виписав пишну одіж, розкішний меч та діадему на довгому волоссі Самсона. Саме у волоссі, за переказами, крилася небувала сила героя.

На час створення картини Рембрандт жив у Амстердамі всього декілька років, чимало сюжетів для своїх картин він знаходив під впливом теартальних вистав у місті. Особливе освітлення зображеної сцени надає картині драматичності й певної театральності.

Посилання[ред. | ред. код]