Сарпаніт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сарпаніт
Божество в Шумеро-аккадська міфологія
Діти Набу

Сарпаніт, Сарпаніта, Сарпанітубогиня в аккадській міфології. Як божественна дружина Мардука і мати Набу, була видатною богинею Вавилона і вшановувалась у цьому місті в одному з ним храмі. Під ім'ям Еруа вона також була богинею вагітності та народження дітей.

Входила до складу сімки великих богів вавилонського пантеону. Кожному з них було присвячено місто, храм, небесне світило та день тижня. Вважалася покровителькою міста Урука, їй був присвячений храм Еанна і відповідали планета Венера і п'ятниця[1].

У головному храмовому комплексі стародавнього Вавилону Есагіла їй була присвячена капела Кахілісуд[2].

Згадується у зведенні законів Хаммурапі[3]:

Пригноблена людина, яка здобуде судову справу, нехай підійде до мого, царя справедливості, зображення, нехай змусить прочитати мій написаний пам'ятник, нехай він почує мої дорогоцінні слова, а мій пам'ятник нехай покаже йому його справу, нехай побачить своє рішення, нехай заспокоїть своє серце і нехай із силою скаже: «Хаммурапі-де владика, який є для людей ніби рідним батьком, він схилився перед велінням Мардука, його владики, і здобув перемоги Мардука на півночі та на півдні, серце Мардука, його владики, він задовольнив і влаштував людям благоденство навіки, а країну вправив за справедливістю!», і нехай він від щирого серця благословить мене перед Мардуком, моїм володарем, і Сарпаніт, моєю володаркою. Бог-охоронець, богиня-охоронець, боги, що вступають в Есагілу, і цегла Есагіли нехай щодня схвалюють мої помисли перед Мардуком, моїм володарем, і Царпаніт, моєю володаркою.

У різні періоди історії Межиріччя називалася також Іштар та Белліт (дружина Біла).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Белявский, 1971, с. 64.
  2. Белявский2, 2001.
  3. Законы вавилонского царя Хаммурапи. hist.msu.ru. Процитовано 30 липня 2012.

Література[ред. | ред. код]